שיעול טורדני
שיעול טורדני הוא שיעול כרוני על פי הגדרתו הרפואית, כלומר כזה שנמשך מעל שלושה שבועות. שיעול הוא רפלקס, תגובה טבעית של הגוף שנועדה לסלק חלקיקים וגורמים שונים שחדרו למערכת הנשימה. זה יכול להיות בגלל גירוי שהוא תוצאה של חדירת מזהמים או חומרים אלרגניים, או כדי להפריש ליחה שנוצרה במערכת הנשימה.
שיעול נחלק לשני סוגים עיקריים: שיעול חריף, שהוא בדרך כלל תוצאה של מחלה זיהומית בדרכי הנשימה. הצטננות, שפעת, נזל ומחלות חורף הם דוגמה בולטת לכך. זה שיעול שנמשך בדרך כלל מספר שבועות. הסוג השני הוא שיעול טורדני. שיעול טורדני הוא שיעול שאינו נפסק כשהמחלה חולפת. זהו שיעול כרוני, כאמור, שיכולות להיות לו סיבות רבות התלויות בדרך כלל בגילו ובאורח חייו של המשתעל.
הסיבות השכיחות לשיעול טורדני
שיעול טורדני שנגרם מעישון
אין ספק שעישון הוא הגורם העיקרי לשיעול המדובר, שאף זכה לכינוי “שיעול מעשנים”. אחד מנזקי העישון הידועים הוא פגיעה במנגנון סילוק החלקיקים הנשאפים לגוף. מנגנון המורכב מריסיות עדינות שתפקידן ללכוד את החומרים המגרים החודרים לדרכי הנשימה. כשאלה נהרסות, בגלל עישון, מרבית החלקיקים הנשאפים עם עשן הסיגריות נותרים בדרכי הנשימה ובמיוחד בריאות. הרס הריסיות, ביחד עם הגירוי שיוצר עשן הסיגריות גורמים להיווצרות מוגברת של ליחה ושל ריר שאינם מסולקים מן הגוף.
שיעול טורדני שנגרם בגלל מחלות ריאה, כגון סרטן, מחלת COPD וכדומה: עישון נחשב כגורם משמעותי למחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) ולסרטן הריאה. שיעול טורדני/כרוני נמצא בין התסמינים העיקריים לכך, לכן צריך לעורר חשד למחלות אלה.
תופעת לוואי של תרופות שונות
ישנן לא מעט תרופות שבין תופעת הלוואי שלהן יש גם שיעול יבש ומתמשך, כלומר טורדני וכרוני כל משך התקופה בה נוטלים את התרופה. תרופות הניתנות להפחתת לחץ דם הן בין התרופות השכיחות שיש להן תופעת לוואי ידועה של שיעול טורדני.
שיעול טורדני שנגרם מריפלוקס
צרבת, צרידות ושיעול הן סימנים מובהקים לתופעת הרפלוקס – חזרה של חומצות קיבה ומיצי קיבה לוושט ולחלל הפה בגלל היחלשות שריר סוגר הקיבה שאמור למנוע זאת. חדירה של מיצי הקיבה שעולים לחלל הפה עלולים לחדור לדרכי הנשימה ולגרום לגירוי ולשיעול טורדני אופייני.
שיעול טורדני כתגובה למחלה בדרכי הנשימה
אלרגיה (נזלת כרונית), גודש בסינוסים ואסתמה הן שלוש מחלות שכיחות, בעיקר בקרב ילדים ובני נוער, אבל גם מבוגרים עלולים לסבול מהן. המשותף לשלוש המחלות הוא היווצרות של גודש, ליחה, ריר ונזלת בדרכי הנשימה.
מתי כדאי לפנות לרופא?
מעבר להיותו מטרד לכשעצמו, השיעול עלול לפגוע באיכות החיים, לעיתים אף לגרום לבריחת שתן לא רצונית, לעורר כאבים בבית החזה וברום הבטן ועוד. במצבים כאלה כדאי לפנות לרופא ולקבל אבחנה וטיפול מוקדם ככל הניתן. כמו כן, ישנם גורמים נוספים, נדירים, ובעיקר התלויים בגיל (לרוב כשמדובר בילדים או בבני הגיל השלישי). בין שידוע על אחד הגורמים שהוזכרו ובין שאין סיבה ברורה להופעת שיעול הנמשך מעל 3 שבועות – ההמלצה היא לגשת לבירור רפואי.
סיבה נוספת בגינה מומלץ לפנות לרופא, היא קבלת אבחנה והתחלת טיפול תרופתי ספציפי למחלה ממנה סובלים. כגון נטילת סותרי חומצה או תרופות המקטינות את ייצור החומצה (יש במרשם ויש ללא מרשם) לטיפול ברפלוקס קיבתי, תרופות מכייחות ותרסיסים מסוגים שונים, המכילים סטרואידים או אנטי היסטמינים, להקלה על גודש וליחה בדרכי הנשימה, במקרים של נזלת אלרגית, אסתמה, סינוסיטיס וכדומה.
כיצד ניתן להקל שיעול טורדני?
כאמור, במקרים רבים, הטיפול נגזר מסיבת השיעול. אבל ישנן גם אפשרויות טבעיות ותרופתיות להקלת שיעול שיכולות להיות יעילות ללא קשר לגורמים. בהן:
- תרופות לכיוח, ללא מרשם רופא, הניטלות כסירופ או בכדורים.
- תרופות לדיכוי שיעול, הניתנות במרשם רופא.
- תרופות סבתא להקלת שיעול, כגון: סירופים ביתיים שמכינים מבצל ודבש, מג’ינג’ר ודבש, מחומץ ודבש, טימין ודבש, ליקריץ ודבש וכדומה. חליטות של צמחי מרפא הידועים כמחטאים וכמקלים שיעול, כגון טימין ג’ינג’ר והל.