גודל פונט
נשים

סרמידים: מהם ומה תפקידם בטיפוח העור?

אם את מתעניינת בטיפוח העור, ומחפשת דרכים שיסייעו בקבלת מראה עור צעיר וקורן, בטח כבר שמעת על תוספי קולגן וחומצה היאלורונית. קולגן וחומצה היאלורונית הם רכיבים שנמצאים בעור באופן טבעי, וחשובים לשמירה על המבנה שלנו. עם הגיל, חלה ירידה בתכולה שלהם בעור. מחקרים מראים, ששימוש בתוספי קולגן וחומצה היאלורונית עשוי להגביר את הלחות בעור, את האלסטיות שלו ואף לשפר מראה קמטים.

מרכיב חשוב נוסף בעור שכדאי להכיר הם הסרמידים. מי הם, איך הם משפיעים על העור ומה קורה כשהם חסרים? כל התשובות בכתבה.

ת. פרסום:
ת. עדכון אחרון:
זמן קריאה: 3 דקות
סרמידים: מהם ומה תפקידם בטיפוח העור?

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. סרמידים הם חומרים שנמצאים באופן טבעי בעור וחשובים לשמירה על שלמותו ועל לחות העור
  2. עם הגיל, חלה ירידה טבעית בתכולת הסרמידים בעור, שככל הנראה משפיעה על המראה שלו
  3. מחקר שבדק את השפעת תוסף הסרמידים על העור, מצא שנטילת התוסף הביאה לשיפור בלחות ובמצב העור

מהם סרמידים?

סרמידים הם משפחה של חומרים שנמצאים בגופינו באופן טבעי. מדובר במולקולות שומניות דמויות שעווה, אותן ניתן למצוא בתאי הגוף ובמיוחד בשכבת האפידרמיס בעור.

שכבת האפידרמיס, היא השכבה החיצונית ביותר של העור, וגם היא מורכבת ממספר שכבות. הסרמידים הם החומר העיקרי בשכבה החיצונית ביותר באפידרמיס, שנקראת שכבת הקרנית (באנגלית stratum corneum). למעשה הם מהווים כ-50% מתכולת השומן שבה.

אבל למה הם שם ומה תפקידם? בואו נלך קצת אחורה, ונדבר על העור. העור מכסה כמעט את כל שטחו של הגוף, ולמעשה הוא האיבר הגדול ביותר בגוף. לעור מגוון תפקידים. תפקיד חשוב שלו, הוא לספק מחסום יעיל כנגד איבוד מים ומלחים, ובכך למנוע התייבשות. היכולת הזו קשורה בתפקוד ובמבנה של שכבת הקרנית בעור, זו שעשירה בסרמידים.

תפקיד הסרמידים בשמירה על לחות העור

לסרמידים בשכבת הקרנית יש תפקיד חשוב בשמירה של שלמות העור. ביחד עם המרכיבים האחרים בשכבה זו, הסרמידים יוצרים מחסום עורי ומונעים איבוד של מים, ובכך שומרים על לחות העור. אגב, המחסום העורי מונע גם חדירה של חיידקים מזיקים לתוך הגוף.

תופעות אפשריות כתוצאה מחוסר בסרמידים

מה קורה כשכמות הסרמידים בעור יורדת? מחקרים מראים שעם הגיל, חלה ירידה בתכולת הסרמידים בעור, וגם שינוי בהרכב הסרמידים בעור. כלומר, בעור צעיר ימצאו סוגים שונים של סרמידים לעומת עור בוגר. ידוע גם, שעם תהליך ההזדקנות, באופן טבעי חלים שינויים בעור: הוא הופך להיות יותר דק, מאבד מהאלסטיות שלו, ומופיעים בו קמטים. מחקרים מצביעים על כך שיש קשר בין הירידה בתכולת הסרמידים בעור לבין יובש בעור. אגב, הסבר נוסף לשינויים טמון כאמור בירידה בכמות הקולגן והחומצה ההיאלורונית בעור.

ההשפעה של תוסף סרמידים

ומה לגבי תוספי סרמידים? האם הם יכולים לסייע?

מחקר קליני כפול סמיות בדק מה ההשפעה של תוסף סרמידים על העור. במחקר השתתפו 60 משתתפות בגילאי 30-60, שהיו עם עור יבש וקמטים. המשתתפות נטלו במשך חודשיים תוסף סרמידים או תוסף פלסבו, ולאורך המחקר מצב העור שלהן נבדק מספר פעמים. בקרב אלו שנטלו את התוסף, נמצא שיפור מובהק סטטיסטית בלחות בעור, באלסטיות שלו ובמידת החלקות שלו. כמו כן, נמצאה ירידה מובהקת סטטיסטית בקמטים, בחספוס העור ובאבדן מים דרך העור.

מקורות:

References:

V. Bizot et al. Improving Skin Hydration and Age-related Symptoms by Oral Administration of Wheat Glucosylceramides and Digalactosyl Diglycerides: A Human Clinical Study Cosmetics 2017, 4(4), 37.