למי מומלץ ליטול מולטי-ויטמין במהלך ההיריון?
לכל אישה הרה.
גורמי בריאות שונים בארץ ובעולם, כמו הארגון האמריקאי למיילדות (ACOG), ארגון הבריאות הבין-לאומי (WHO) והאיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה, ממליצים לכל אישה הרה ליטול מדי יום במשך כל ההיריון מולטי-ויטמין המכיל חומצה פולית, ויטמין D, יוד וברזל במינון מתאים להיריון.
האם אישה המקפידה על תזונה בריאה, מאוזנת ומגוונת צריכה ליטול גם היא מולטי-ויטמין?
כן.
תזונה מאוזנת ומגוונת חשובה מאוד לבריאות, לתפקוד ולהתפתחות גם עבור האם וגם עבור העובר.
אכן במקרים שבהם התזונה חסרה בוויטמינים ומינרלים מסוימים, מולטי-ויטמין יכול לשמש לתיקון והשלמה, אולם זה אינו תפקידו היחידי והעיקרי של המולטי-ויטמין בהיריון. מטרתו העיקרית היא לספק את הצרכים המיוחדים של ההיריון – חומצה פולית, ויטמין D, יוד ברזל ועוד. צרכים אלה אינם תלויים רק בתזונה והמינון הנדרש הוא גבוה יותר מהכמות שתזונה מלאה יכולה לרוב לספק. רכיבים אלו נדרשים במיוחד בתקופת ההיריון ויש להם השפעה קריטית על התפתחות תעלת העצבים של העובר, מוח העובר, כמו גם בריאות האם והכנה להנקה. חלק מאותם ויטמינים ומינרלים נדרשים כתוסף גם ממקום התוויתי של מניעת אנמיה, הפחתת סיכון למומים בתעלה העצבית – ולכן ההמלצות של ארגונים שונים לתיסוף במהלך ההריון הם ללא תלות בתזונת האם. כמובן שאם תזונת האישה ההרה אינה מספקת עשויות להיות המלצות למינונים גבוהים יותר.
מה ידוע על ההשפעה של נטילת מולטי-ויטמין על בריאות האם והעובר במהלך ההיריון?
במחקרים נמצא כי נטילה של מולטי-ויטמין המכיל חומצה פולית בתקופת ההיריון וטרום-ההיריון קשורה בהפחתת הסיכון למומים מולדים שונים של העובר, למשל מום בתעלת העצבים המרכזית לקשורה במשקל ילוד גבוה יותר, הפחתת סיכון להפלות ועוד. על פי האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה נטילה יומית של מולטי-ויטמין בהיריון מפחיתה את הסיכון לסיבוכי היריון שונים. סקירה גדולה שנעשתה ב 2019 הראתה יתרון לנטילה של מולטי ויטמין על פני שימוש בחומצה פולית וברזל בלבד הן מבחינת הפחתת סיכון למשקל לידה נמוך וללידה מוקדמת (4).
מהן ההמלצות לנטילה יומית של תוספי ויטמינים ומינרלים בהיריון?
- חומצה פולית: 400 מיקרוגרם ליום
- יוד: 250-150 מיקרוגרם ליום
- ויטמין Dי:200-400 יחידות בין-לאומיות ליום
- ברזל: 30-60 מ”ג ליום
*ההמלצות הרשמיות של משרד הבריאות בישראל.
מולטי-ויטמין המתאים להגדרה של מולטי-ויטמין להיריון (פרנטל) מכיל את הרכיבים הבאים: חומצה פולית במינון של 400 מיקרוגרם לפחות ויוד במינון של 150 מ”ג לפחות, ויטמין D וברזל. מולטי ויטמין להריון יכול להכיל רכיבי תזונה נוספים כמו למשל בטא-קרוטן, מגנזיום, ויטמין B12 וויטמינים ומינרלים נוספים.
כיצד יש ליטול את התוספים במהלך היום?
זה תלוי.
ההמלצות לנטילת תוספים במהלך היום תלויות בסוג התוסף (ברזל, מולטי-ויטמין, ויטמין D), ובעיקר בהרכב של התוסף. לדוגמה אפשר לקחת מולטי-ויטמין להיריון עם כל ארוחה במהלך היום אך אם בנוסף למולטי לוקחים גם תוסף ברזל מומלץ להפריד אותו מהמולטי ויטמין. נשמע מוזר? הרי גם במולטי ויטמין יש ברזל. אז נכון שבמולטי ויטמין לנשים בהריון יש ברזל אבל ישנן נשים שסובלות מחסר ברזל ויקבלו המלצה מהרופא לתסף בברזל נוסף כדי להגביר את המינון, במקרים כאלה נרצה להרחיק אותו מהמולטי על מנת למקסם את הספיגה כך שלא יהיו אינטראקציות עם שאר הרכיבים שבמולטי.
איך מומלץ ליטול תוסף ברזל? תוסף ברזל יש לקחת בהתאם להנחיות שמופיעות על המוצר עצמו.
ישנם סוגים מסוימים של תוספי ברזל כמו ‘מלחי ברזל’ (ברזל פומרט או סולפט) שיש לקחת אותם בתנאים ספציפיים – לא עם מזון או לא עם מוצרי חלב או מזון עשיר בסיבים תזונתיים או קפה או תה. לעומת זאת יש תוספי ברזל שאפשר ליטול עם או ללא האוכל וללא הגבלות לגבי נטילה עם מזון מסוים.
לפני נטילת תוספי תזונה מומלץ לעיין בהוראות השימוש שמופיעות על גבי האריזה ובהן הסבר מדויק לגבי אופן הנטילה המתאים לכל תוסף. חשוב להקפיד על הוראות השימוש על מנת למקסם את הספיגה. מומלץ לבחור בתוספים שיש לגביהם פחות הגבלות באופן הנטילה משום שזה יעזור בהגברת ההענות. כמו כן כדאי להתייעץ עם דיאטן/ית, אחות ליווי היריון או רופא/ה בנוגע להחלטות הרפואיות.
האם אפשר ליטול מולטי-ויטמין עם ברזל וחומצה פולית במקום תוסף של ברזל עם חומצה פולית בלבד?
כן.
שאלה זו נבדקה במחקרים שונים ונמצא כי אצל נשים הרות ללא אנמיה השפעת הנטילה של מולטי-ויטמינים עם ברזל ו/או חומצה פולית יעילה בהפחתת הסיכון לאנמיה בהיריון ובשיפור תוצאות לידה באופן זהה להשפעה של תוסף ברזל וחומצה פולית בלבד. עם זאת לנטילה של מולטי-ויטמין כזה היה יתרון רב יותר בהפחתת הסיכון לתינוק בעל משקל נמוך או משקל נמוך לגיל היריון. בכל מקרה מומלץ להתייעץ בנוגע לכך עם הדיאטנית, אחות ליווי היריון או רופא/ה (1).
האם נשים הרות אכן נענות להמלצות ונוטלות תוספי תזונה אלו במהלך ההיריון?
ההמלצות של כל גורמי הבריאות לגבי מולטי-ויטמין ותוספים אחרים בהיריון ברורות וידועות, אך מה קורה בעולם האמיתי?
לא כל הנשים בהיריון נוטלות מולטי-ויטמין או תוספים אחרים, וחלקן לא מתמידות בנטילתם במהלך כל ההיריון.
בשאלון שמילאו נשים קנדיות נמצא כי בממוצע פחות ממחצית (46%) נטלו מולטי-ויטמין במשך כל ההיריון; 30% מהנשאלות שהתחילו לקחת את המולטי-ויטמין, הפסיקו ליטול אותו במהלך ההיריון.
בשאלון דומה שמילאו נשים סקנדינביות לגבי נטילה של תוסף ברזל במהלך ההיריון נמצא ש-27% מהנשים המשיכו לקחת תוסף ברזל החל מהטרימסטר השני ובכך עמדו בהמלצות; 41% נטלו לסירוגין; ו-32% לא נטלו כלל תוסף ברזל (1, 2).
נראה שלחלק משמעותי מהנשים ההרות יש קושי להתמיד בנטילת תוספים ולכן כדאי להבין מה הסיבה לכך.
מהן הסיבות לכך שלמרות ההמלצות, לא כל הנשים ההרות נוטלות את התוספים?
בעיקר מחשש מתופעות לוואי.
בבדיקה שנערכה בקרב נשים הרות לבירור מה הסיבות לכך שהן מתקשות להתמיד בנטילת תוספים כמו מולטי-ויטמין נמצאו מספר סיבות:
- סיבה מספר 1: חשש מתופעות כמו בחילה, הקאה, נפיחות 80% מהנשים ההרות דיווחו על רמה משתנה של בחילות או הקאות בהיריון. החומרה שלהן משתנה ממתונה ועד חמורה; בחלק מהיום או לאורך כל היום; והן מתרחשות בעיקר בטרימסטר הראשון של ההיריון. הסיבות לכך שונות וקשורות להיריון עצמו. עם זאת נמצא כי ברזל, בעיקר ברמות גבוהות, יכול להיות טריגר להחמרתן.
- סיבה מספר 2: המלצה או הנחייה של המטפלים באותן נשים הרות משמעותית! היענותן של נשים שקיבלו הנחייה או המלצה ליטול תוספים הייתה רבה, בעיקר אם קיבלו הסבר לגבי הסיבה והתועלת של שימוש בתוסף. נשים שלא קיבלו המלצה כזאת, היענותן לנטילת התוספים הייתה נמוכה יותר.
- סיבה מספר 3 : נוחות. נשים שהחלו ליטול מולטי-ויטמין דיווחו על קושי להתמיד בשל המורכבות הכרוכה בסדר נטילתו. סיבה זו אינה קשורה לתופעות האפשריות של התוספים על מערכת העיכול (3).
מה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההיענות, ההתמדה בנטילת תוספים במהלך ההיריון?
- להבין מה החשיבות של נטילת תוספים – ההבנה מובילה לנכונות והתמדה – בקשו הסבר.
- לבחור תוסף שיש לו פחות מגבלות נטילה עם מזון – חפשו ובדקו.
- להקטין את מספר התוספים אם אפשר. היעילות נמצא טובה גם כשהם ביחד – קל יותר כשהכול מרוכז בתוסף אחד (לדוגמה מולטי-ויטמין אחד המכיל חומצה פולית, ברזל ויוד במקום שלושה תוספים שונים כדי להגיע להמלצות).
- לנסות שוב ליטול את התוספים לאחר סיום תופעות הלוואי של הטרימסטר הראשון. אולי אז התוסף יהיה מתאים, למרות זיכרון החוויה הלא נעימה. צריך לזכור שההריון הוא דינמי ומה שהרגשת בתחילת ההיריון עשוי להשתנות ולהשתפר.
- אם יש קושי בבליעה עקב גודל הטבלייה או תצורתה, חשוב לדעת שישנם תוספי ברזל ומולטי-ויטמין להיריון בצורת אבקה קלה לבליעה וטעימה.
- לקחת לסירוגין טוב יותר מאשר לא לקחת כלל.
- להתייעץ עם הדיאטנית, אחות ליווי היריון או רופא/ה לגבי מה חשוב לקחת בכל שלב; לשאול, להתייעץ ולקבל עוד המלצות וטיפים כיצד להתמיד ללא תופעות לוואי.