חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

קנדידה: מה חשוב לדעת על הגירוד המעיק בנרתיק?

היא מהווה מטרד לא קטן בחייהן של נשים רבות ומתפרצת כתוצאה ממגוון סיבות, אך טיפול נכון ומתאים מסייע להיפטר ממנה: הכל על קנדידה
המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 31.05.2018
  • עדכון 16.01.2025
  • 4 דקות קריאה
קנדידה

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    קנדידה היא סוג של פטרייה המצויה באופן טבעי בגוף. כאשר מאזן החיידקים של המעיים מופר היא עשויה לגרום לתופעות לא נעימות באזורים שונים, כמו גרד ואדמומיות

  2. 2

    מרבית הנשים יסבלו מקנדידה בנרתיק במהלך חייהן – תופעה מטרידה שבמקרים מסוימים עלולה להפוך לכרונית

  3. 3

    לרוב, הטיפול בקנדידה הוא פשוט ויעיל: טיפול בפרוביוטיקה להשבת האיזון של פלורת הנרתיק בשילוב תכשירים אנטי פטרייתיים מקומיים וסיסטמיים מסייעים לתופעה לחלוף במהרה

קנדידה היא סוג של פטרייה המצויה באזורים שונים בגוף כחלק מהפלורה הטבעית ולרוב אינה גורמת לשום נזק. כאשר מערכת החיסון נחלשת ומאזן החיידקים העדין של המעיים מופר, למשל עקב שימוש ממושך באנטיביוטיקה, הקנדידה עשויה להתרבות ולעורר סימפטומים שאינם נעימים כלל. אחת מהתופעות הנפוצות ביותר הנגרמות כתוצאה מקנדידה היא דלקת בנרתיק. תופעה מטרידה זו, המוכרת גם בשם פטריה ואגינלית, גורמת למבוכה ואי נוחות רבה לנשים הסובלות ממנה.

מהם סוגי הקנדידה הנפוצים ביותר?

קנדידה אופיינית במספר מקומות בגוף, אך נפוצה במיוחד בשלושה אזורים:

  1. חלל הפה – למשל קנדידה בלשון. נפוצה בעיקר בקרב תינוקות או מבוגרים המשתמשים בשיניים תותבות, כמו כן, עשויה להתפתח בקרב חולי אסתמה המשתמשים במשאפים המכילים סטרואידים.
  2. וושט – שכיח בייחוד בקרב חולי איידס או בקרב אלה הסובלים ממחלות המטולוגיות.
  3. נרתיק – בעיה שכיחה ביותר. מרבית הנשים סובלות ממנה בשלב כלשהו במהלך חייהן.

מה גורם לקנדידה?

הגורמים העיקריים המביאים להתפרצות קנדידה הם:

  • אנטיביוטיקה – טיפול ממושך באנטיביוטיקה מחסל חיידקים רבים בגוף, לרבות ה"חיידקים הטובים", המהווים חלק מהפלורה הטבעית של המעיים ומונעים את ההתרבות של פטריית הקנדידה.
  • מחלות כרוניות – מחלות דוגמת סכרת מעלות את הסיכון להתרבות הקנדידה.
  • חוסר איזון הורמונלי – אנשים שנוטלים סטרואידים וגלולות למניעת היריון, או כאלה הסובלים מחוסר איזון הורמונלי, נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות מוגברת של קנדידה.
  • טיפולים כימותרפיים והקרנות – טיפולים לחולי סרטן עושים נזק במח העצם וגורמים לירידה בפעילות של המערכת החיסונית ולכן מעלים את הסיכוי לזיהומים בקנדידה.
  • מחלות המטולוגיות – מחלות דוגמת לוקמיה עשויות לגרום לפגיעה קשה במערכת החיסון ומגבירות את שכיחות הזיהומים בקנדידה.

כיצד מזהים פטרייה בנרתיק מסוג קנדידה?

הקנדידה פוגעת באיזון החומציות הטבעי ובפלורה הטבעית של הנרתיק ויוצרת גירוי ואדמומיות המלווים בהפרשות וריח רע. לעתים, היא מתבטאת בהפרשה לבנה סמיכה, הדומה לגבינת קוטג'.

במקרים קלים, התופעה מתבטאת בגרד בנרתיק בלבד. במקרים חמורים יותר, התסמינים של קנדידה יהיו תחושה של צריבה וגרד קשה יותר, כמו גם התעוררות של כאבים בעת מגע מיני או מתן שתן. במקרים הקשים ביותר, קנדידה עשויה לגרום לזיהום כרוני או סיסטמי לאחר הגעה אל זרם הדם.

כדי לאבחן פטרייה ואגינלית, רצוי להתייעץ עם רופא.ת נשים ולבצע בדיקת דם.

האם התופעה מדבקת?

לרוב, הפטרייה הנרתיקית אינה עוברת אל בני הזוג ולכן מקובל לטפל באלה הסובלים מהתסמינים בלבד. עם זאת, חשוב לוודא שאכן מדובר בפטרייה ולא במחלות מדבקות בעלות סימפטומים דומים.

כיצד מטפלים בקנדידה?

במקרים מסוימים התופעה עשויה לחלוף מעצמה, ובמקרים אחרים, היעדר הטיפול בקנדידה גורר החמרה במצב ואף הפיכתו לכרוני – אז הטיפול קשה וממושך יותר. טיפול פשוט ויעיל בעזרת תכשירים אנטי פטרייתיים מקומיים וסיסטמיים, לרוב גורם להפחתת הקנדידה ומביא לשיפור משמעותי המורגש במהרה. עם זאת, מדובר בטיפול סימפטומטי שאינו בהכרח מונע מהבעיה לחזור שוב ושוב.

מחקרים אחרונים מצביעים על יעילותה של פרוביוטיקה בשמירה על האיזון החיידקי הטוב בנרתיק ובמניעת הישנות הקנדידה. מתברר כי השימוש בכמוסות וגינליות של פרוביוטיקה עשוי לסייע בהגברת חומציות הנרתיק ולהשפיע לטובה על יעילות הטיפול התרופתי. על פי ממצאי מחקר שנערך במספר מרכזים רפואיים בספרד, הגברת החומציות מעידה על בריאות הנרתיק ועל כך שחיידקים "טובים" הצליחו להשתרש בנרתיק. כמו כן, בקרב הנשים שקבלו כמוסות וגינליות חלה הפחתה בהפרשות ובתחושות הגרד, הבערה ואי הנוחות. מחקרים נוספים מצאו כי טיפול בכמוסות וגינליות המכילות פרוביוטיקה ייחודית מגביר את יעילות הטיפול באופן ניכר.

טיפול טבעי נוסף בפטריה הואגינלית אשר רווח בשנים האחרונות הינו "דיאטת הקנדידה", שמנסה למנוע את התרבות הפטרייה בגוף על ידי שינוי יסודי של התזונה.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    מולטי ויטמין לנשים בהריון 60 מולטי ויטמין לנשים בהריון 60

    מולטי ויטמין לנשים בהריון

    ויטמינים ומינרלים לנשים לפני-בהריון-אחרי
     86.93 115.90
    25% הנחה
    D-מאנוז D-מאנוז

    D-מאנוז

    כמוסות המכילות D-מאנוז 500 מ"ג
     143.63 191.50
    25% הנחה
    פרוטק גולד

    פרוטק גולד

    שילוב ייחודי מתמציות צמחים, פרופוליס, ג׳ינסנג, מזון מלכות וויטמין C
     111.15 148.20
    25% הנחה
    קרנמיקס BASIC קרנמיקס BASIC

    קרנמיקס BASIC

    כמוסות המכילות תמצית חמוציות פטנטית וויטמין C
     92.93 123.90
    כתבה
    קולגן

    מחפשת אבקת קולגן מומלצת? הכירי את קולגן עם פטנט ה-®VERISOL

    נכון, מדובר בטרנד, אבל טרנד הקולגן, שכובש עוד ועוד נשים בעולם, מראה תוצאות: העור נראה צעיר יותר וגמיש יותר, ואפילו זוהר. איך תבחרי את הקולגן שלך, למה ממש חשוב שתכניסי אותו לשגרה ולמה אבקת קולגן עם פטנט ה-®VERISOL עושה הכי טוב את העבודה?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    דיאטת השמנה

    דיאטת השמנה: כך תעשו את זה נכון

    אנחנו שומעים ללא הרף על הסכנות הבריאותיות הנובעות מעודף משקל. התשובה של רוב האנשים לכך תהיה ״צמצום״ מקסימלי - צמצום אכילה, צמצום היקפים, צמצום משקל... עם זאת צמצום לא מבוקר יכול להביא לקיצון השני, שעלול להיות מסוכן לא פחות. גם לתת משקל יש השלכות בריאותיות, במיוחד כאשר הוא מלווה בחסרים תזונתיים. אז למרות שנראה לנו שהחיים מחייכים לאנשים הרזים שבינינו, חשוב לזכור שגם כאן קיימות סכנות, ושאולי הדשא של השכן לא תמיד ירוק יותר. אז מתי יש צורך בדיאטת השמנה? כיצד נבצע אותה? כל מה שחשוב לדעת - בכתבה שלפניכם.
    שלי שכמן ·דיאטנית קלינית BSc, RD
    כתבה
    סידן בהיריון

    מי הוא מינרל הסידן? ומה חשיבותו של סידן בהיריון? כל מה שאולי לא ידעתן וחשוב שתכירו!

    מה סידן צריך לצרוך? הקצובה היומית המומלצת (DRI) של סידן עבור האוכלוסייה הרווחת נחשבת לגבוה באופן ניכר וזאת משום שלוקחת בחשבון כי לא כל הסידן הנצרך בתזונה היומיומית שלנו אכן נספג במערכת העיכול. מכאן, הצריכה המומלצת לפי DRI נעה בין 1000-1300 מ"ג ליום, כאשר המינון המומלץ משתנה בהתאם לגיל ולמין. בזמן הגדילה וההתפתחות המינית הדרישה […]
    דורין ענקי מרציאנו ·דיאטנית קלינית
    כתבה
    אכילה רגשית

    לחוצים? מה שצריך לדעת על אכילה רגשית

    מחקרים רבים מראים שרגשות משפיעים על היכולת לעכל ולספוג שומן מהמזון. אכילה רגשית יכולה להשפיע על חילוף החומרים, על השמנה ועל הבריאות. איך אפשר להתמודד?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות