קנדידה: מה חשוב לדעת על הגירוד המעיק בנרתיק?

היא מהווה מטרד לא קטן בחייהן של נשים רבות ומתפרצת כתוצאה ממגוון סיבות, אך טיפול נכון ומתאים מסייע להיפטר ממנה: הכל על קנדידה
המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 31.05.2018
  • עדכון 16.01.2025
  • 4 דקות קריאה
קנדידה

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    קנדידה היא סוג של פטרייה המצויה באופן טבעי בגוף. כאשר מאזן החיידקים של המעיים מופר היא עשויה לגרום לתופעות לא נעימות באזורים שונים, כמו גרד ואדמומיות

  2. 2

    מרבית הנשים יסבלו מקנדידה בנרתיק במהלך חייהן – תופעה מטרידה שבמקרים מסוימים עלולה להפוך לכרונית

  3. 3

    לרוב, הטיפול בקנדידה הוא פשוט ויעיל: טיפול בפרוביוטיקה להשבת האיזון של פלורת הנרתיק בשילוב תכשירים אנטי פטרייתיים מקומיים וסיסטמיים מסייעים לתופעה לחלוף במהרה

קנדידה היא סוג של פטרייה המצויה באזורים שונים בגוף כחלק מהפלורה הטבעית ולרוב אינה גורמת לשום נזק. כאשר מערכת החיסון נחלשת ומאזן החיידקים העדין של המעיים מופר, למשל עקב שימוש ממושך באנטיביוטיקה, הקנדידה עשויה להתרבות ולעורר סימפטומים שאינם נעימים כלל. אחת מהתופעות הנפוצות ביותר הנגרמות כתוצאה מקנדידה היא דלקת בנרתיק. תופעה מטרידה זו, המוכרת גם בשם פטריה ואגינלית, גורמת למבוכה ואי נוחות רבה לנשים הסובלות ממנה.

מהם סוגי הקנדידה הנפוצים ביותר?

קנדידה אופיינית במספר מקומות בגוף, אך נפוצה במיוחד בשלושה אזורים:

  1. חלל הפה – למשל קנדידה בלשון. נפוצה בעיקר בקרב תינוקות או מבוגרים המשתמשים בשיניים תותבות, כמו כן, עשויה להתפתח בקרב חולי אסתמה המשתמשים במשאפים המכילים סטרואידים.
  2. וושט – שכיח בייחוד בקרב חולי איידס או בקרב אלה הסובלים ממחלות המטולוגיות.
  3. נרתיק – בעיה שכיחה ביותר. מרבית הנשים סובלות ממנה בשלב כלשהו במהלך חייהן.

מה גורם לקנדידה?

הגורמים העיקריים המביאים להתפרצות קנדידה הם:

  • אנטיביוטיקה – טיפול ממושך באנטיביוטיקה מחסל חיידקים רבים בגוף, לרבות ה"חיידקים הטובים", המהווים חלק מהפלורה הטבעית של המעיים ומונעים את ההתרבות של פטריית הקנדידה.
  • מחלות כרוניות – מחלות דוגמת סכרת מעלות את הסיכון להתרבות הקנדידה.
  • חוסר איזון הורמונלי – אנשים שנוטלים סטרואידים וגלולות למניעת היריון, או כאלה הסובלים מחוסר איזון הורמונלי, נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות מוגברת של קנדידה.
  • טיפולים כימותרפיים והקרנות – טיפולים לחולי סרטן עושים נזק במח העצם וגורמים לירידה בפעילות של המערכת החיסונית ולכן מעלים את הסיכוי לזיהומים בקנדידה.
  • מחלות המטולוגיות – מחלות דוגמת לוקמיה עשויות לגרום לפגיעה קשה במערכת החיסון ומגבירות את שכיחות הזיהומים בקנדידה.

כיצד מזהים פטרייה בנרתיק מסוג קנדידה?

הקנדידה פוגעת באיזון החומציות הטבעי ובפלורה הטבעית של הנרתיק ויוצרת גירוי ואדמומיות המלווים בהפרשות וריח רע. לעתים, היא מתבטאת בהפרשה לבנה סמיכה, הדומה לגבינת קוטג'.

במקרים קלים, התופעה מתבטאת בגרד בנרתיק בלבד. במקרים חמורים יותר, התסמינים של קנדידה יהיו תחושה של צריבה וגרד קשה יותר, כמו גם התעוררות של כאבים בעת מגע מיני או מתן שתן. במקרים הקשים ביותר, קנדידה עשויה לגרום לזיהום כרוני או סיסטמי לאחר הגעה אל זרם הדם.

כדי לאבחן פטרייה ואגינלית, רצוי להתייעץ עם רופא.ת נשים ולבצע בדיקת דם.

האם התופעה מדבקת?

לרוב, הפטרייה הנרתיקית אינה עוברת אל בני הזוג ולכן מקובל לטפל באלה הסובלים מהתסמינים בלבד. עם זאת, חשוב לוודא שאכן מדובר בפטרייה ולא במחלות מדבקות בעלות סימפטומים דומים.

כיצד מטפלים בקנדידה?

במקרים מסוימים התופעה עשויה לחלוף מעצמה, ובמקרים אחרים, היעדר הטיפול בקנדידה גורר החמרה במצב ואף הפיכתו לכרוני – אז הטיפול קשה וממושך יותר. טיפול פשוט ויעיל בעזרת תכשירים אנטי פטרייתיים מקומיים וסיסטמיים, לרוב גורם להפחתת הקנדידה ומביא לשיפור משמעותי המורגש במהרה. עם זאת, מדובר בטיפול סימפטומטי שאינו בהכרח מונע מהבעיה לחזור שוב ושוב.

מחקרים אחרונים מצביעים על יעילותה של פרוביוטיקה בשמירה על האיזון החיידקי הטוב בנרתיק ובמניעת הישנות הקנדידה. מתברר כי השימוש בכמוסות וגינליות של פרוביוטיקה עשוי לסייע בהגברת חומציות הנרתיק ולהשפיע לטובה על יעילות הטיפול התרופתי. על פי ממצאי מחקר שנערך במספר מרכזים רפואיים בספרד, הגברת החומציות מעידה על בריאות הנרתיק ועל כך שחיידקים "טובים" הצליחו להשתרש בנרתיק. כמו כן, בקרב הנשים שקבלו כמוסות וגינליות חלה הפחתה בהפרשות ובתחושות הגרד, הבערה ואי הנוחות. מחקרים נוספים מצאו כי טיפול בכמוסות וגינליות המכילות פרוביוטיקה ייחודית מגביר את יעילות הטיפול באופן ניכר.

טיפול טבעי נוסף בפטריה הואגינלית אשר רווח בשנים האחרונות הינו "דיאטת הקנדידה", שמנסה למנוע את התרבות הפטרייה בגוף על ידי שינוי יסודי של התזונה.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    120 כמוסות רכות
    25% הנחה
    סופר Q-10 60 מ"ג מארז זוגי

    סופר Q-10 60 מ"ג

    כמוסות המכילות קואנזים 60 Q-10מ״ג בתוספת ביופרין®
     192.60 256.80
    25% הנחה
    D-מאנוז D-מאנוז

    D-מאנוז

    כמוסות המכילות D-מאנוז 500 מ"ג
     143.63 191.50
    25% הנחה
    ויטמין C1000 ויטמין C1000

    ויטמין C1000

    קפליות המכילות 1000 מ"ג ויטמין C בתוספת פקעות ורדים
     76.95 102.60
    25% הנחה
    חמוציות חמוציות

    חמוציות

    תמצית חמוציות מרוכזת בתוספת ויטמין C
     86.93 115.90
    כתבה
    סופר פוד גוג'י ברי

    גוג'י ברי – פוד או סופר פוד?

    ליסיום ברברום או בשמו המוכר יותר גוג'י ברי, הוא אחד מהסופר-פודס היותר מוכרים ויציבים שישנם בעשור האחרון (בעיקר) בארץ ובעולם, עם עשרות מחקרים שנערכו עליו. מה הופך אותו לכזה? הרי בסופו של מדובר בפרי. כל התשובות בכתבה.
    גילי פז · דיאטנית קלינית, מטפלת בנשים עם אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס
    וידאו
    מיקרוביום - החיידקים שלנו שעושים אותנו מי שאנחנו play

    מיקרוביום – סודותיהם של החיידקים הטובים

    האם השמנה היא בכלל מחלה מדבקת? איך יכולים החיידקים בגופנו להשפיע על מצב הרוח שלנו? כיצד מדברים החיידקים עם המוח שלנו?
    כתבה
    נשירה אחרי לידה

    נשירה אחרי לידה – זה לגמרי נורמלי

    במשך תשעה חודשים אכלת כמו שצריך, נחת, לקחת יפה את תוספי התזונה שלך, ולראיה – השיער נראה מצוין! אבל עם בוא התינוק, לצד הרעב והעייפות, גם השיער החל לנשור! למה סובלות נשים רבות מנשירת שיער אחרי לידה, למה לא צריך להילחץ מזה ומה אפשר לעשות?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    כמה מים לשתות ביום

    כמה מים צריך לשתות ביום?

    הם המרכיב העיקרי בגוף שלנו, וחשובים לכל כך הרבה תהליכים. מחקרים מראים על החשיבות המשמעותית שלהם לבריאות. אבל בעצם, כמה מים צריך לשתות ביום?
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות