חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

מה גורם לגרד בפות ובנרתיק? כל הסיבות

זה מציק, גורם לאי נוחות ולא נעלם כל כך מהר: גרד בנרתיק ובפות הינה תופעה נפוצה המהווה אחת מהתלונות העיקריות המופנות לרופאי נשים. מדוע זה קורה ואיך גורמים לזה להפסיק?
עינת ששון · MSc, מנהלת מדעית והסברה
  • פרסום 31.05.2018
  • עדכון 25.11.2024
  • 5 דקות קריאה
גרד בפות

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    גרד בפות ובנרתיק זוהי תופעה ממנה סובלות נשים רבות ולא תמיד קל להיפטר ממנה

  2. 2

    כשליש מהנשים הפונות לרופא בשל גרד בנרתיק, סובלות מקנדידה. סיבות נוספות לגירוד בפות כוללות אלרגיה, זיהומים והיגיינה לקוייה

  3. 3

    במקרים רבים, טיפול תרופתי בשילוב פרוביוטיקה להשבת האיזון בפלורה מסייע להיפטר מהבעיה

גרד בפות, או במונח המקצועי PRURITUS VULVAE, הינה תופעה טורדנית שמפריעה לנשים רבות ונגרמת כתוצאה ממגוון סיבות, כגון קנדידה או אלרגיה. לעתים, הגרד עקשן למדי וגורם לנשים סבל רב במשך שנים. לכן, חשוב להבין מה גורם לסימפטום ולטפל באופן מעמיק ומקיף עד לפתרון הבעיה לצמיתות. טיפול משולב, הכולל טיפול תרופתי להקלה מקומית, פרוביוטיקה להשבת האיזון בפלורה והקפדה על תזונה נכונה, במקרים רבים יסייע להיפטר מהבעיה.

מהם הגורמים לגרד בפות?

  1. זיהום פטרייתי – קנדידה: כשליש מהנשים הפונות לרופא בשל גרד בנרתיק, סובלות מקנדידה, פטריית שמר המצויה בגוף של כולנו כחלק מהפלורה הטבעית, ולרוב אינה גורמת לשום נזק. כאשר מערכת החיסון נחלשת, מופר מאזן החיידקים העדין של המעיים והקנדידה עשויה להתרבות ולגרום לתופעות לא נעימות, ביניהן גרד בפות. תסמינים נוספים כוללים הפרשות לבנות סמיכות, אדמומיות ונפיחות. אחד מהגורמים העיקריים להיווצרות זיהום פטרייתי הוא שימוש ממושך באנטיביוטיקה, המחסלת גם את ה”חיידקים הטובים” בגוף ומפרה את האיזון הבריא בחיידקי המעיים – שמונע מהפטרייה להתרבות. גורמים נוספים שמגבירים את הסיכוי לסבול מקנדידה כוללים נטילת גלולות, חוסר איזון הורמונאלי, טיפולים כימותרפיים ומחלות כרוניות, כגון סוכרת.
  2. זיהומים ממקור חיידקי: זיהום ממקור חיידקי הוא גורם שכיח להיווצרות גרד בפות. תסמין אופייני נוסף הוא הפרשה אפרפרה בעלת ריח לא נעים. זיהום חיידקי מקושר לנוכחות של מיקרואורגניזמים פתוגניים כמו טריכומונס, טפיל תוך תאי המועבר במגע מיני או עקב דלקות במערכת המין הנשית הכוללות זיהומים לאחר לידה, ניתוחים והפלות. בניגוד לזיהום ממקור פטרייתי, זיהום חיידקי הוא מדבק למדי ומסוכן יותר: הוא מגביר את הסיכון ללידה מוקדמת ואפילו ל-HIV ולסרטן צוואר הרחם. נשים רבות טועות לחשוב שהגירוד נובע מפטרייה, כאשר המקור האמיתי הוא חיידקי, ובעקבות זאת מטפלות בבעיה באופן שגוי. לכן חשוב לגשת לרופא לנשים לצורך אבחון מקצועי
  3. אלרגיה: לנשים מסוימות קיימת אלרגיה או רגישות לטמפונים, פדים, גומי הקונדום (לטקס), סבון ותחתונים מחומרים סינטטיים. הרגישות או התגובה האלרגית עלולות להתבטא בתחושת גרד בפות או צריבה והתהוות נפיחות ואדמומיות באזור הפות. תגובה אלרגית לרוב תופיע בסמוך לשימוש באותו מוצר, למשל מיד לאחר החדרת הטמפון, ובמקרה כזה יש להוציאו באופן מיידי. לעתים, בקרב נשים הסובלות מאלרגיה עונתית תופיע תגובה אלרגית גם בנרתיק – ללא קשר לשימוש בטמפונים המכילים חומרים מלאכותיים או תחתונים מחומרים סינטטיים, ואז הטיפול הרגיל בתסמינים של האלרגיה עשוי להפחית את הגרד בנרתיק. במקרים נדירים מאוד עלולה להיווצר אלרגיה לנוזל הזרע של בן הזוג. כאשר עולה חשד לכך יש לפנות לייעוץ רפואי.
  4. סיבות אפשריות נוספות אך פחות שכיחות לגרד בפות הן מחלות עור כמו דלקת עור, או סרטן עור וסרטן פות פולשני.
  5. לעתים מספר גורמים נוכחים במקביל וקביעת הסיבה המדויקת לגרד מורכבת יותר. במקרים אלה, הרופא יבחן את האזור הפגוע וייקח משטחים לבדיקה מיקרוביולוגית. ככלל, רצוי להיות ערניות לגוף, להימנע מלבישת תחתונים הדוקים מדי או שימוש בסבונים וחומרים שאינם מתאימים. במקרה שהבעיה אינה חולפת תוך זמן קצר – יש לגשת לרופא.ת נשים ללא דיחוי.

כיצד נטפל בגרד בפות?

לא משנה מה המקור לבעיה חשוב לטפל כדי למנוע החמרה. הטיפול יותאם על ידי הרופא.ה בהתאם למקור הבעיה.

  1. שימוש בפרוביוטיקה פרוביוטיקה, למעשה גורמת לפעולה ההפוכה מאנטיביוטיקה ותורמת להשבת האיזון בחיידקי המעיים ובחיידקי הנרתיק, מה שעשוי לסייע במקרים של דלקת חיידקית או של זיהום פטרייתי. יתרון נוסף של זנים פרוביוטים מסוימים הוא היכולת שלהם לחדור לעומק מושבות החיידקים והפטריות וכך לטפל "בשורש הבעיה". טיפול פרוביוטי שהוא למעשה חיזוק בחיידקים טובים (חיידקים פרוביוטיים). משמש לעיתים אף כטיפול מונע לנשים הנוטות לפתח זיהום פטרייתי בעקבות האנטיביוטיקה או לזיהומים עקשניים חוזרים בנרתיק ממקור חיידקי.
  2. טיפול מקומי או מערכתי נוגד פטריות – במקרים של גרד שנובע מזיהום פטרייתי אפשר להיעזר בתכשירים אנטי פטרייתיים, אשר מביאים לשיפור משמעותי המורגש במהרה.
  3. טיפול באנטיביוטיקה – רוב המקרים של זיהום חיידקי מטופלים באמצעות אנטיביוטיקה, הניתנת דרך הפה, במשחה או בנרות. המטרה של הטיפול היא להמתיק את הגורם החיידיק. במקרים כאלה חשוב לשלב טיפול בפרוביוטיקה כמו שהרחבנו בסעיף הראשון, גם לצורך השבת האיזון הטוב לנרתיק וגם במטרה לסייע בטיפול בעומק המושבות.
  4. שמירה על היגיינה וגינאלית נכונה – נחשבת כיעילה מאוד למניעת זיהומים. ניתן לעשות זאת באמצעות החלפה תכופה של תחבושות היגייניות ועוד.
  5. תזונה מופחתת סוכרים ופחמימות – עשויה לעזור במקרים של זיהום ממקור פטרייתי.
  6. כאשר עולה חשד לרגישות או לאלרגיה רצוי להפסיק את השימוש באותו מוצר שגורם לבעיה ולמצוא תחליפים שעשויים מחומרים טבעיים. למשל, מומלץ להשתמש רק בטמפונים או בפדים העשויים מכותנה ונקיים מחומרי בישום, ובתחתונים העשויים כותנה בלבד. בכל הנוגע לתחתונים, ידוע כי מרככי כביסה מסויימים גורמים לתופעות אלרגיות באזור הפות (ללא קשר לסוג הבד). במקרה כזה יש להחליף את מרכך הכביסה.
  7. טיפול תרופתי באנטי היסטמינים או תכשירים סטרואידים במקרים של אלרגיה בהם הרופא.ה רואה צורך בטיפול תרופתי ולא רק בהפסקת השימוש בגורם לאלרגיה.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    מגנזיום 520 מגנזיום 520

    מגנזיום 520

    כמוסות המכילות מגנזיום במינון גבוה 520 מ"ג
     110.80
    קרנמיקס BASIC קרנמיקס BASIC

    קרנמיקס BASIC

    כמוסות המכילות תמצית חמוציות פטנטית וויטמין C
     123.90
    200 טבליות למציצה
    B12 פלוס מארז זוג

    B12 פלוס מארז זוג

    טבליות למציצה המכילות ויטמין B12
    1200 מק"ג וחומצה פולית
     169.30
    חמוציות חמוציות

    חמוציות

    תמצית חמוציות מרוכזת בתוספת ויטמין C
     115.90
    כתבה
    פרטין נמוך

    פרטין נמוך: תסמינים ודרכי התמודדות

    ערכי פרטין נמוכים מעידים על חסר בברזל, לכן לרוב יינתן טיפול שיכלול תוספי ברזל כחלק מתזונה מאוזנת וטיפול רפואי מתאים. כל המידע על פרטין נמוך בכתבה הבאה.
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    כאבים בבטן התחתונה

    כאבים בבטן התחתונה אצל נשים: האבחון, הגורמים ודרכי הטיפול

    כנשים, כאבי בטן לא זרים לאף אחת מאיתנו. לפי סקר שנערך בארה"ב וכלל כ­־10,000 משתתפים ומשתתפות, נשים חוו יותר כאבי בטן כרוניים מגברים. חלק מן הסיבות לכך הן בעיות גניקולוגיות שונות שגורמות לכאבי בטן תחתונה והעובדה שנשים נוטות יותר לסבול ממעי רגיש ומדלקות בדרכי השתן, שגורמים גם כן לכאב באזור הבטן התחתונה. בדרך כלל הגורם לכאבי בטן אינו מצב המסכן חיים והכאבים חולפים מעצמם לאחר זמן קצר, אך הם בהחלט מהווים מטרד. מתי חשוב בכל זאת לראות רופא? מהן הסיבות האפשריות לכאבי בטן? כיצד ניתן לאבחן את המקור לכאבי הבטן? מהן דרכי הטיפול האפשריות? על כך ועוד בכתבה הבאה.
    ענבר שטיינברג ·דיאטנית RD MS.c
    כתבה
    אי סבילות ללקטוז

    רגישות ללקטוז – למה היא נגרמת וכיצד תתמודדו איתה?

    כולנו מכירים אותו, לרוב בהקשרים פחות מחמיאים. למרות השם הרע שיצא לו הגיע הזמן להכיר את סוכר החלב – לקטוז. לקטוז הוא בעצם "דו-סוכר"; שתי יחידות של "חד סוכרים", גלוקוז וגלקטוז, המחוברות זו לזו. לרוב נמצא אותו בחלב ומוצריו כמו יוגורטים, גבינות ומעדנים, אך לעיתים הוא ימצא גם במזונות אחרים המבוססים על חלב דוגמת שוקולד חלב, תערובת מוכנה לפנקייקים ועוד. אז מה הסיפר איתו? בכתבה שלפניכם.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    תוספי תזונה לנשים

    תוספי תזונה לנשים בשלבי החיים השונים

    גופה של האישה עומד בלא מעט אתגרים פיזיים לאורך חייה: היריון, הנקה, שינויים הורמונליים בגיל המעבר ולאחר מכן שינויים של הגיל השלישי. תזונה נכונה ומותאמת לשלבי החיים השונים, בתמיכת פעילות גופנית מתאימה חשובות להתמודדות טובה יותר עם האתגרים, להפגת מתחים ולבריאות איתנה.
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות