חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

פסיפלורה

"שעונית נאכלת" המוכרת בשמה - פסיפלורה היא צמח מטפס בעל פירות סגולים מרהיבים ופרחים מרהיבים המקשט גינות רבות. פירותיו המתוקים - חמצמצים בעלי ערך תזונתי עשיר ומזין. מעבר לקינוח טעים הוא מרגיע ומחזק את הגוף והנפש.
שרון צור
שרון צור · נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
  • פרסום 17.06.2021
  • עדכון 25.11.2024
  • 5 דקות קריאה
פסיפלורה

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    קיימים כ- 500 זני פסיפלורה הגדלים ברחבי העולם, עץ הפסיפלורה מקשט גינות ואת הצלחת שלנו

  2. 2

    הפרי עשיר בוויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ומעל ל-110 רכיבים שונים התורמים לבריאותנו

  3. 3

    חליטה של עלי הפסיפלורה המכילה את הרכיב ארמנו מרגיעה ומעניקה תחושת שלווה

מהו צמח פסיפלורה (שעונית נאכלת)?

צמח הפסיפלורה הוא צמח מטפס הגדל ומתפשט במהירות, הוא ירוק כל השנה ובישראל מגודל למטרות נוי ולמטרות מאכל. פרחיו מזכירים בצורתם שעון קיר והעלי הנמצא במרכז הפרח דומה למחוגים ומכאן שמו העברי "שעונית נאכלת" כינוי נוסף הוא "פרי התשוקה" (Passion Fruit).

תכונות ומאפיינים של צמח הפסיפלורה

השיח גדל במהירות ומניב פירות כבר בשנתו הראשונה. מספיק לשתול שתיל או שניים בצמוד לגדר ולהשקות. נופה של הפסיפלורה ירוק ורענן במשך כל השנה, וכל שהצמח צריך זה אדמה, מים ושמש. צמח הפסיפלורה מניב פירות פעמיים בשנה: בחורף (מפברואר ועד מאי) ובמועד הקיץ (מיולי ועד ספטמבר). פרי הפסיפלורה עלי קליפה חלקה בגוון ירוק ההופך למקומט וסגול אדמדם כשהוא מבשיל. החלק הפנימי האכיל של הפרי במרקם ג’ל בגוון כתום ויש בו גרעינים שחורים קטנים.

מקורו של הצמח ושימושיו הקולינריים

מקורו של הצמח באמריקה הלטינית, באזור ברזיל, פרגוואי וצפון ארגנטינה ומשם הגיע לאירופה על ידי הכובשים הספרדים שכבשו את דרום אמריקה. כיום מגודלים זנים מסחריים של הפסיפלורה בארצות הברית, בהודו, באוסטרליה, בסין, בדרום אפריקה ובישראל.

המראה האקזוטי, טעמו המתוק חמצמץ של הפרי וערכיו התזונתיים תרמו לשילובו של הפרי במטבחים ברחבי העולם. את פירות הפסיפלורה אוכלים טריים (פשוט לחצות ולאכול עם כפית), בקינוחים, כריבות, מוסים, קרמים, נעשה בהם שימוש בציפוי לעוגות, לפתנים, כמחית, גלידות, בקוקטיילים וכמיץ.

מהם הערכים התזונתיים של פסיפלורה?

לפרי הפסיפלורה ערכים תזונתיים מרשימים! 100 גרם פרי מכיל:

  • 50-100 קק"ל
  • 30 מ"ג ויטמין C
  • 64 מק"ג ויטמין A
  • 29 מ"ג מגנזיום
  • 14 מק"ג פולאט (ויטמין B9)
  • 12 מ"ג סידן
  • ויטמיני B נוספים
  • ברזל, אבץ, סיבים תזונתיים
  • פוליפנולים (רכיבים צמחיים) בעלי פעילות נוגדת חמצון. פירות ועלי הפסיפלורה מכילים רכיב ייחודי בשם ארמנו (Armano) בעל השפעה מרגיעה ונוגדת עוויתות

פסיפלורה והרפואה המסורתית

שימושים מסורתיים בפירות ובעלי צמח הפסיפלורה מתועדים בסין, דרום אמריקה והודו. פירות ומיץ פסיפלורה שימשו כטוניק לחיזוק הגוף והרגעת הנפש, לשיפור השינה ובמצבי מתח, לחץ וחרדה. בנוסף נעשה בהם שימוש לתמיכה במערכת העיכול במצבים של גזים, עצירות, שיעול וכאבי מפרקים.

המחקר המודרני מצא עושר של רכיבים נוגדי חמצון בפירות ובעלי פסיפלורה כגון: קראטונואידים, פנולים, פלבנואידים וויטמין C המסייעים לגוף להתמודד עם רדיקלים חופשיים ותהליכי חמצון.

חליטה ומיצוי של עלי פסיפלורה מכילים פלבנואידים וארמנו המרגיעים את מערכת העצבים ומרפים שרירים, רכיבים אלה מסייעים להרגעה, מסייעים להתמודד במצבי לחץ ומתח, יכולים לשפר את איכות השינה ולהפחית תסמינים של חרדות, דיכאון, עוויתות במערכת העיכול ובמצבים של מעי רגיז. בנוסף, לרכיבים אלה פעילות נוגדת דלקת המסייעת במצבי דלקת שונים ולהפחתת כאבים. האפקט המרגיע של הפסיפלורה בשילוב נוגדי חמצון ממשפחת הפנולים והרכיבים נוגדי הדלקת מסייעים במצבים של יתר לחץ דם.

פסיפלורה ואיזון רמות הסוכר בדם

צמח הפסיפלורה עשוי לסייע באיזון רמות הסוכר (גלוקוז) בדם. במחקר בו השתתפו 43 נחקרים עם סוכרת סוג-2, הנחקרים נטלו תוספת תזונתית המופקת מקליפות פרי הפסיפלורה במינון של 30 גרם ליום משך חודשיים. בקבוצת המחקר אשר נטלה תוספת של פסיפלורה נצפתה ירידה של עד 25.7% בממוצע ברמות סוכר הגלוקוז בצום כעבור חודשיים בהשוואה לרמות בתחילת המחקר.

כמה פסיפלורה מותר לאכול ביום?

הפסיפלורה כל כך טעימה שלפעמים כמו מאכלים טעימים נוספים קשה לנו לווסת את האכילה ואנחנו מוצאים את עצמנו אוכלים עוד ועוד. אז כמה מומלץ לאכול ממנה? האם יש דבר כזה "יותר מדי" כשמדובר במאכל כל כך טוב ובריא? התשובה היא כן! יש דבר כזה "יותר מדי". פירות עשירים בוויטמינים, סיבים תזונתיים ורכיבי תזונה נוספים בעלי סגולות בריאותיות אבל פירות מכילים גם סוכר. אומנם רבים תופסים את הסוכר של הפרי כ"סוכר טבעי" ומפרשים זאת כסוכר בריא אבל סוכר הוא סוכר הוא סוכר. צריכה גבוהה של סוכר לא מומלצת ולכן ההמלצה היא לצרוך פירות במתינות, לרוב כ-2-3 מנות פרי ביום לאנשים בריאים ללא מחלות רקע. כך נוכל ליהנות מהעושר התזונתי שקיים בפרי אבל לא נצרוך כמות גבוהה מדי של סוכר. מנת פרי נחשבת כזו המספקת כ-15 גרם פחמימה וכ-60 קלוריות (או ליתר דיוק – קק"ל). כשמדובר בפסיפלורה אז כל יחידה בינונית מכילה כ-2 גרם סוכר וכ-17 קק"ל ליחידה, לכן צריכה של 7 יחידות פסיפלורה בינוניות בערך יחשבו כמנת פרי. אבל (וזה אבל חשוב אז שימו לב) צריך לזכור שפסיפלורה היא פרי עשיר בסיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים, סיבים תזונתיים אלה אומנם תורמים לבריאות שלנו באופנים רבים אבל עלולים לגרום לתסמינים במערכת העיכול כשהם נצרכים בבת אחת בכמות גדולה. תסמינים שעלולים להופיע במצב של צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים כוללים גזים, נפיחות וריבוי יציאות. כך שכשמדובר באוכלוסייה הבריאה מומלץ לא לעבור את ה-3-4 יחידות ביום (במיוחד "לבטן שלא מורגלת בסיבים") ולהימנע מצריכה של 7-8 יחידות ביום.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    מגה גלופלקס fast מגה גלופלקס fast

    מגה גלופלקס fast

    גלוקוזאמין בתוספת aflapin אריזה ל45 יום
     236.90
    קרנמיקס MAX קרנמיקס MAX

    קרנמיקס MAX

    כמוסות המכילות תמצית חמוציות פטנטית, ויטמין C וצמחים
     165.30
    ברזל סידרל F30 ברזל סידרל F30

    ברזל סידרל F30

    כמוסות המכילות ברזל בתוספת ויטמין C
     151.20
    ממו-רייז ממו-רייז

    ממו-רייז

    כמוסות המכילות מיצוי ענבים ואוכמניות כחולות
     181.40
    כתבה
    כמה קלוריות צריך לצרוך ביום?

    כמה קלוריות צריך לצרוך ביום?

    בדיחה ישנה מספרת ש"קלוריות הם יצורים קטנים המגיעים בלילה לארון הבגדים ומקטינים אותם..." אבל האמת לגבי קלוריות היא הרבה יותר פשוטה, וכשמכירים את הנושא לעומק מבינים שהתורה לא כל כך מסובכת. אז הנה חלק ממה שצריך לדעת- מהי קלוריה? מאיפה אנחנו מקבלים אותה? כמה ממנה אנחנו צריכים ומה יקרה במחסור או בעודף? כל התשובות בכתבה שלפניכם.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    שייקים לניקוי רעלים

    השייקים הבריאים שיעזרו לך בתהליכי ניקוי הרעלים

    אם חשתם לאחרונה עייפים, חולים יותר, או חסרי אנרגיה, ייתכן שהגיע הזמן לבצע סילוק רעלים. שייקים לניקוי רעלים יסייעו לגופכם בפינוי הרעלים שהצטברו בו וגם לתהליך ירידה במשקל. אספנו עבורכם את הדברים שחשוב שתדעו. וכמובן, כמה מתכוני שייקים מנצחים שיסייעו לכם לצאת לדרך. ניקוי נעים!
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    כאבים בבטן התחתונה

    כאבים בבטן התחתונה אצל נשים: האבחון, הגורמים ודרכי הטיפול

    כנשים, כאבי בטן לא זרים לאף אחת מאיתנו. לפי סקר שנערך בארה"ב וכלל כ­־10,000 משתתפים ומשתתפות, נשים חוו יותר כאבי בטן כרוניים מגברים. חלק מן הסיבות לכך הן בעיות גניקולוגיות שונות שגורמות לכאבי בטן תחתונה והעובדה שנשים נוטות יותר לסבול ממעי רגיש ומדלקות בדרכי השתן, שגורמים גם כן לכאב באזור הבטן התחתונה. בדרך כלל הגורם לכאבי בטן אינו מצב המסכן חיים והכאבים חולפים מעצמם לאחר זמן קצר, אך הם בהחלט מהווים מטרד. מתי חשוב בכל זאת לראות רופא? מהן הסיבות האפשריות לכאבי בטן? כיצד ניתן לאבחן את המקור לכאבי הבטן? מהן דרכי הטיפול האפשריות? על כך ועוד בכתבה הבאה.
    ענבר שטיינברג ·דיאטנית RD MS.c
    כתבה
    ויטמינים

    טבעונים? כך תשלימו חסר של ויטמין B12

    המעבר לתזונה טבעונית והפסקת צריכתם של רכיבים תזונתיים מסוימים עלולה לגרום למחסור בוויטמינים ומינרלים, ובעיקר של ויטמין B12. מה אפשר לעשות כדי להשלים את החוסר?
    אולגה אליהו ·דיאטנית קלינית MSc.Nurt
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות