חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

הסכנה בדיאטות לא מאוזנות

מדי פעם בפעם עולה לתודעה הציבורית הדיאטה הטרנדית התורנית המבטיחה לעזור לנו לרדת במשקל אם רק נאכל בצורה כזאת או אחרת. דיאטות אלו הן בדרך כלל דיאטות לא מאוזנות, העלולות לגרום לחסרים תזונתיים ובעקבות זאת לפגיעה בתפקוד הגוף. איך זה קורה ואיפה מולטי־ויטמין יכול להיכנס לתמונה?
ענבר שטיינברג · דיאטנית RD MS.c
  • פרסום 17.02.2022
  • עדכון 04.12.2024
  • 5 דקות קריאה
הסכנה בדיאטות לא מאוזנות

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    דיאטות לא מאוזנות הן דיאטות שאינן מספקות לגוף את מלוא צרכיו התזונתיים. דיאטות אלו עלולות לגרום למחסור בחלבונים, בוויטמינים ובמינרלים שונים, בעיקר אם מתמידים בהן לאורך זמן

  2. 2

    מחסור בוויטמינים ובמינרלים עלול להוביל לפגיעות שונות בגוף, החל מעייפות ונשירת שיער וכלה באנמיה ובפגיעות נוירולוגיות

  3. 3

    כדי להימנע ממחסור בוויטמינים ובמינרלים בדיאטה יש להיוועץ עם איש מקצוע כמו תזונאי/ת קליני/ת. במידת הצורך נטילת תוסף מולטי־ויטמין עשויה לעזור להשלים את התזונה כדי לשמור על סטטוס תזונתי תקין של ויטמינים ומינרלים

אנו מוקפים מכל עבר במסרים שונים האומרים שעלינו להיות רזים וחטובים. לכן, לעיתים קרובות עולה לשיח הציבורי דיאטה טרנדית כזאת או אחרת המבטיחה לנו שאם רק נתמיד בדפוס תזונה זה נוכל לרדת כמה קילוגרמים, לצמצם היקפים ולרדת מידה בג'ינס. לדוגמה, לא אחת מתפרסם כי ידוענית או מובילת דעה אימצה דיאטה חדשה לצורך ירידה מהירה במשקל, ובעקבותיה גם קהל עוקביה ומעריציה מחליט לחקות את התפריט שלה. בדרך כלל מדובר בדיאטות שאינן מאוזנות (קבוצות מזון שיוצאות מהתפריט ולרוב דלות בקלוריות), והתמדה בהן עלולה להוביל לסיכונים בריאותיים. דוגמאות בולטות הן דיאטות המבוססות על רכיב מזון אחד, כמו דיאטת הכרוב המפורסמת, ודיאטות דלות מאוד בקלוריות (VLCD), כמו דיאטת הורמון ההיריון (HCG). המשותף לדיאטות אלו הוא שהן לא מספקות לגוף את מלוא צרכיו התזונתיים, ולאורך זמן עלולות לגרום למחסור ממשי בוויטמינים ובמינרלים(1).

מה הבעיה בדיאטה לא מאוזנת?

כדי שגופנו יוכל להתקיים בצורה אידאלית, עליו לקבל מהמזון שאנו אוכלים את כל הוויטמינים והמינרלים שאינו יכול לייצר בעצמו. אנו מקבלים את הרכיבים הללו בכמות מספקת בדיאטות מאוזנות שבהן אנו צורכים מגוון מזונות ממקורות שונים, כמו פירות וירקות, קטניות ומוצרי חלב. לעומת זאת, בדיאטות שאינן מאוזנות לא נצרוך מספיק מזון מגוון שיענה על צרכינו התזונתיים, ולכן עלולים להיווצר בגופנו מחסור בוויטמינים ובמינרלים. חוסר האיזון התזונתי בדיאטה יכול לנבוע מהגבלה נוקשה של כמות הקלוריות הנצרכת (אם לא נצרוך מספיק קלוריות) או מהגבלה של צריכת מזונות מסוימים (אם לא נאכל מגוון רחב של מזונות).

מה זה אומר בפועל?

מכיוון שוויטמינים ומינרלים חשובים לפעילות תקינה של כלל המערכות בגוף, מחסור בהם יכול להתבטא בצורות שונות. להלן כמה דוגמאות לרכיבי תזונה שונים, לתפקידם בגוף ולסיכון במחסורם:

  • מגנזיום הוא מינרל נפוץ מאוד בגופנו ומשתתף ביותר מ־300 תהליכים אנזימטיים שונים. מחסור במגנזיום עלול לגרום להתכווצויות שרירים ולהעלות את הסיכון לתחלואת לב וכלי דם.
  • אבץ הוא מינרל נפוץ נוסף בגופנו החיוני לגדילתו ולהתפתחותו. מחסור באבץ בקרב אנשים בוגרים גורם לנשירת שיער ולהיחלשות של מערכת החיסון(2).  
  • חסר בוויטמין B12, בחומצה פולית ובברזל עלול לגרום לאנמיה על שלל תופעותיה, כמו חולשה ועייפות(2,3). חסר מתמשך ב־B12 עלול להוביל לפגיעה נוירולוגית, לבעיות זיכרון ולבלבול, לעיתים עד כדי נזק בלתי הפיך(2).
  • לוויטמינים נוספים מקבוצת B ישנם תפקידים שונים ומגוונים, ולכן מחסור בהם עלול לגרום לשלל תופעות, כמו עייפות וחולשה, תסמינים שונים במערכת העיכול ובעיות עור(2). 
  • חסר בוויטמינים מסיסי שומן, כמו ויטמין D וויטמין A, עלול לגרום לפגיעה במערכת החיסון. נוסף על כך, ויטמין D וסידן חשובים לבריאות העצמות, ולכן מחסור בהם עלול להוביל לדלדול עצם ולאוסטאופורוזיס(2).  

אלו הן רק דוגמאות בודדות להשפעות השונות של מחסור בוויטמינים ובמינרלים נפוצים על גופנו. דיאטות לא מאוזנות עלולות להוביל למחסור ברכיבים תזונתיים נוספים, ועל כן עלולות להיות מסוכנות.

אז מה עושים וכיצד מולטי-ויטמין עשוי לסייע?

קודם כל, לפני שמתחילים שינוי תזונתי או דיאטה, כדאי להתייעץ עם תזונאי.ת קליני.ת כדי לוודא שהדיאטה מאוזנת ומספקת לגופנו את כל מה שאנו צריכים. 

אם כבר התחלתם שינוי תזונתי, שימו לב: האם מדובר בדיאטה המבוססת בעיקר על פריט מזון אחד (גם אם מדובר במאכל הנחשב בריא)? האם אתם נעשים רעבים ועצבניים לעיתים תכופות? ייתכן שאתם לא צורכים מספיק מזון מגוון. כמו כן, חשוב לשים לב לתסמינים שונים המופיעים בזמן הדיאטה: סחרחורות וכאבי ראש, עייפות, חולשה, בלבול, נשירת שיער ולכל תסמין חדש ושונהאלה הם סמני אזהרה! 

נוסף על כך, מומלץ להיוועץ באיש מקצוע, כמו רופא/ה או תזונאי/ת קליני/ת, כדי לגלות אם קיים מחסור בוויטמינים ובמינרלים. אם מתגלה חסר, ברוב המקרים הפתרון הוא מעבר לתזונה מאוזנת יותר ותיסוף של הוויטמינים והמינרלים החסרים. עם זאת, חשוב לדעת שלא ניתן לגלות את כל החסרים התזונתיים בבדיקות דם שגרתיות של קופת החולים. לכן, תסמינים קליניים העלולים להעיד על צריכה לא מספקת של ויטמינים ומינרלים או דיאטות שבהן קבוצות מזון מוצאות מהתפריט, או בדיאטה לירידה במשקל (גם אם היא מאוזנת, אך הצריכה האנרגטית מצטמצמת), ניתן להיעזר במולטי־ויטמין. מולטי־ויטמין הוא תוסף המסייע להשלים בצורה רחבה צריכת ויטמינים ומינרלים בתפריט במטרה להגיע לצריכה היומית המומלצת.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    פלקסיטול סרום מרגיע לקרקפת מגורה

    פלקסיטול סרום מרגיע לקרקפת מגורה

    מקל ומרגיע קרקפת מגורה ויבשה תוך דקות
    המוצר אזל מהמלאי
    מולטי ויטמין לגבר מולטי ויטמין לגבר

    מולטי ויטמין לגבר

    קפליות המכילות ויטמינים ומינרלים בתוספת Q-10 וג'ינסנג
     147.10
    קרנמיקס MAX קרנמיקס MAX

    קרנמיקס MAX

    כמוסות המכילות תמצית חמוציות פטנטית, ויטמין C וצמחים
     165.30
    60 כמוסות
    פרוביוטיק Basic 60 פרוביוטיק Basic 60

    פרוביוטיק Basic

    זני פרוביוטיקה לשימוש יומיומי
     141.10
    כתבה
    ברזל בסוף ההיריון ולאחר הלידה

    מה החשיבות של ברזל בסוף ההיריון ולאחר הלידה?

    הלידה מתקרבת ובאה, ויכול להיות שהתעייפת כבר מכל הבדיקות והתוספים. אבל דווקא עכשיו, חשוב שתקפידי על שגרת התוספים. בכתבה זו נסביר על חשיבות נטילת ברזל בסוף ההיריון ובשבועות הראשונים לאחר הלידה.
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    כתבה
    חיידקים שיעזרו לכם לנצח

    חיידקים שיעזרו לכם לנצח בתחרויות

    תוספי תזונה המכילים חיידקים פרוביוטיים הם הדבר הבא בתחום תזונת ספורט. המחקרים מוכיחים כי נטילת תוספי פרוביוטיקה יכולה לסייע בשיפור הביצועים ובשמירה על בריאות הספורטאים
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    מערכת החיסון

    כיצד ניתן לספק תמיכה למערכת החיסון?

    צינון, התקררות ושפעת, כולן מחלות שהיינו מעדיפים להימנע מהן, וגם אם חלילה "חטפנו שפעת" היינו מעוניינים לקצר את משך המחלה ככל הניתן. מערכת החיסון שלנו נלחמת בגורמי המחלות לא רק בחורף אלא באופן יום יומי ולכן מומלץ להעניק לה תמיכה טבעית לתפקוד מיטבי. בכתבה הבאה נרחיב על כל מה שצריך לדעת, כדי שהחורף הבא יעבור כמה שיותר בשלום.
    נויה כחלון ·בעריכת חני בן חמו, דיאטנית קלינית, המחלקה המדעית
    כתבה
    ירקות מצליבים ונפיחות בבטן

    ירקות מצליבים ונפיחות בבטן

    מי הם הירקות המצליבים? ממה נובע הריח המאוד אופייני להם? ואיך הם קשורים לבטן נפוחה?
    ד"ר שרון גבריאל ·דיאטנית קלינית RD
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות