חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

מהם המזונות שכדאי להימנע מהם בהיריון?

את בהיריון והתזונה שלך משתנה, לאו דווקא מבחינת הכמות, אלא בעיקר מבחינת האיכות. לכן חשוב שתכירי את המזונות שלא מתאימים עבורך כרגע
טובה קראוזה · דיאטנית קלינית, מתמחה בתזונה בהיריון ולאחר הלידה
  • פרסום 18.12.2016
  • עדכון 09.10.2024
  • 5 דקות קריאה
שבוע 19 להיריון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    יש מזונות שעלולים להכיל חיידקים או טפילים ולגרום להרעלת מזון. במצב כזה ייתכן נזק לעובר או נזק לאם שישפיע בעקיפין על העובר

  2. 2

    ממזונות אחרים רצוי להימנע או להמעיט באכילתם כיוון שהם מכילים רכיבים שעלולים להזיק לעובר

  3. 3

    באופן כללי כדאי להיזהר במהלך ההיריון מאכילת מזון שיש חשד שהוכן בתנאים לא בטוחים או נשמר בתנאים לא בטוחים

את בהיריון ומוכנה לעשות הכל כדי להבטיח את בריאותו של העובר שלך. ובכן, חשוב שתדעי מה לאכול, אך לא פחות מכך – ממה רצוי להימנע, שכן ישנם מזונות שעלולים לגרום לזיהומים ויש מזונות שמכילים חומרים שיכולים להזיק לעובר שלך.

מזונות שיכולים לגרום להרעלת מזון

בהיריון מערכת החיסון שלך עובדת פחות טוב. החיסרון הוא שאת רגישה יותר לזיהומים באופן כללי ולזיהומים מהמזון בפרט. הנה המזונות שכדאי להימנע מהם:

סוגי בשר, עוף ודגים שאינם מבושלים או לא בושלו כראוי או מעושנים

  • דגים נאים כמו בסושי, קרפצ'יו וסביצה
  • סושי צמחוני: החשש הוא שמא הוכן על אותם משטחי עבודה שעליהם הכינו סושי שמכיל דגים נאים. אפשר לאכול סושי צמחוני אם ידוע בוודאות שהוכן על משטח נקי תוך שימוש בכלים נקיים
  • פירות ים כמו סרטן או צדפות, שלא עברו בישול
  • סטייק טרטר
  • נקניקים, פסטרמה ודגים מעושנים כמו סלמון מעושן (אפשר לאכול אותם לאחר בישול)
  • ממרחי דגים בשמנת או במיונז
  • פאטה כבד שנשמר בקירור

ביצים לא מבושלות או לא מבושלות כראוי ומזונות שמכילים אותן

  • ביצה רכה וביצת עין
  • קינוחים, קרמים וקציפות מחלבון ביצה
  • רטבים שמכילים ביצה לא מבושלת (הולנדייז, איולי, ברנז, מיונז ביתי, רוטב לסלט קיסר). אפשר לאכול רטבים, מיונז וביצים מפוסטרות שמיוצרים במפעל בעל רישיון יצרן בתוקף
  • גלידות תוצרת בית

מוצרי חלב לא מפוסטרים או ממקור לא ידוע

חשוב תמיד לקנות חלב ומוצרי חלב ממקור בעל רישיון יצרן בתוקף.

המזונות הבאים מיוצרים מחלב מפוסטר, אך עלולים להכיל חיידקים ולכן מומלץ להימנע מהם:

  • גבינות עובש כמו ברי, קממבר, גורגנזולה ורוקפור – ניתן לאכול לאחר בישול יסודי
  • גבינות בהשריה במים כמו צפתית, בולגרית ופטה – ניתן לאכול לאחר בישול יסודי
  • גלידה אמריקאית

פירות וירקות לא שטופים

פירות וירקות הם חלק חשוב מאוד מהתזונה שלך וחשוב להקפיד לשטוף אותם. כדאי לדעת שאם חותכים או מקלפים פרי או ירק לא שטוף, המזהמים שעל הקליפה יכולים לעבור לתוכו באמצעות הסכין.

  • מכיוון שבדוכני מיצים לא בהכרח מקפידים על שטיפת הפירות והירקות, או על נקיון המשטחים, מומלץ להימנע מקניית מיצים בדוכנים. אפשר לסחוט אותם בבית תוך הקפדה על שטיפת הפירות או לקנות בקבוקי מיצים שעברו פסטור. עם זאת, הטוב ביותר הוא לאכול פרי במקום לשתות מיץ.
  • נבטים עלולים להכיל חיידקי אי. קולי, ולכן מומלץ לאכול אותם מבושלים בלבד.

סלטי חומוס קנויים

בסלטים אלה קיים חשש להימצאות החיידק ליסטריה, כך שהדרך המומלצת ליהנות מחומוס היא להכין אותו בבית ולצרוך אותו תוך יומיים מיום ההכנה.

מזונות שמכילים חומרים שעלולים להזיק לעובר

קפאין

מומלץ לא לעבור צריכה של 200 מ"ג קפאין ביום, כמות שקיימת ב- 1-2 כוסות קפה או ב- 2-4 כוסות תה רגיל. כדאי לדעת שלקראת סוף ההיריון הגוף שלך מפנה את הקפאין לאט יותר, סיבה נוספת לא להפריז בצריכת קפה, תה וכן קולה, שוקו ושוקולד.

אלכוהול

אלכוהול פוגע בהתפתחות המוח, ולא נמצאה כמות שתיחשב בטוחה לצריכה, לכן כל ארגוני הבריאות בעולם ממליצים על הימנעות מוחלטת מאלכוהול בהיריון.

ממתיקים מלאכותיים

סכרין וציקלמט אינם מומלצים בהיריון. שאר הממתיקים מותרים לצריכה, אך כדאי לצרוך אותם במתינות.

דגים

חשוב לצרוך דגים במהלך ההיריון, כיוון שהם מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 שחיוניות להתפתחות המוח, וכן ויטמין D ויוד. מומלץ להימנע מאכילת דגים גדולים כמו דג חרב, כריש, מקרל ענק וליבנה (Tilefish), סטייק טונה וטונה אלבקור כיוון שהם עלולים להכיל כספית ומזהמים נוספים. מומלץ לצרוך סוגים אחרים של דגים במסגרת תזונה מאוזנת כולל דגי בריכות וטונה בהירה מקופסאות שימורים. חשוב לגוון את סוגי הדגים בתפריט.

כללים לבטיחות מזון

באופן כללי כדאי להיזהר בכל סוג של מזון שיש חשד שהוכן בתנאים לא בטוחים או נשמר בתנאים לא בטוחים. אלה כללים שכדאי לאמץ:

  • לשטוף פירות וירקות
  • לשטוף ידיים במים ובסבון, לפני הכנת אוכל וגם עם סיום ההכנה
  • לשמור על ניקיון משטחי העבודה והאחסון שבמטבח
  • להשתמש בקרש חיתוך נפרד עבור בשר וקרש חיתוך נפרד עבור ירקות
  • להשתמש במגבות נייר ולהחליף לעיתים קרובות מטליות ניקוי וכריות קרצוף
  • לחמם היטב מזון מבושל שנשמר בקירור עד שיעלה אדים. גם מזון מבושל שאוכלים בחוץ צריך להעלות אדים כשמגישים לך אותו
  • להכניס לקירור את המזון שבושל תוך שעתיים מזמן הבישול
  • להפשיר בשר קפוא במדף התחתון של המקרר ובתוך כלי, כדי שלא תהיה זליגה של נוזלים בזמן ההפשרה על מזון אחר. אין להקפיא שוב מזון שהופשר
  • להרחיק חיות מחמד מהאזור שבו מכינים את המזון

נשים בהיריון שברשותן חתול צריכות להיזהר כיוון שבצואתו עלול להימצא הטפיל טוקסופלסמה גונדיי, למרות שהסיכוי של חתול שגדל בבית כל חייו להיות נגוע בטפיל – נמוך מאוד. עדיף שמישהו אחר ינקה את ארגז החול שלו, ואם אין אפשרות כזו, יש לנקות את ארגז החול עם כפפות, ולאחר מכן לשטוף היטב את הידיים.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    60 כמוסות
    פרוביוטיק intense 60 פרוביוטיק intense 60

    פרוביוטיק intense

    פרוביוטיקה אינטנסיבית לשימוש יומיומי
     231.90
    ברזל פלוס בד"ץ ברזל פלוס בד"צ

    ברזל פלוס בד"צ

    טבליות המכילות ברזל קל לעיכול, חומצה פולית, ויטמין B12 וויטמין C
    כשר למהדרין
     112.90
    פלקסיטול משחה לשפתיים פירות יער פלקסיטול משחה לשפתיים פירות יער

    פלקסיטול משחה לשפתיים פירות יער

    לטיפול אינטנסיבי בשפתיים יבשות וסדוקות
    בטעם פירות יער
     38.20
    מולטי ויטמין COMFORT לנשים בהריון

    מולטי ויטמין COMFORT לנשים בהריון

    אבקה המכילה ויטמינים ומינרלים לנשים לפני-בהריון-אחרי
     160.30
    כתבה
    אי סבילות ללקטוז

    רגישות ללקטוז – למה היא נגרמת וכיצד תתמודדו איתה?

    כולנו מכירים אותו, לרוב בהקשרים פחות מחמיאים. למרות השם הרע שיצא לו הגיע הזמן להכיר את סוכר החלב – לקטוז. לקטוז הוא בעצם "דו-סוכר"; שתי יחידות של "חד סוכרים", גלוקוז וגלקטוז, המחוברות זו לזו. לרוב נמצא אותו בחלב ומוצריו כמו יוגורטים, גבינות ומעדנים, אך לעיתים הוא ימצא גם במזונות אחרים המבוססים על חלב דוגמת שוקולד חלב, תערובת מוכנה לפנקייקים ועוד. אז מה הסיפר איתו? בכתבה שלפניכם.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    וידאו כתבה
    עיצרות בהיריון play

    עצירות בהיריון: איך מונעים אותה?

    עצירות היא תופעה מטרידה ובמיוחד בשליש השלישי להיריון. מדוע עצירות נגרמת, האם ישנו קשר לתכשירי ברזל ומה כדאי לאכול כדי להתגבר על עצירות באמצעים טבעיים ופשוטים?
    אולגה אליהו ·דיאטנית קלינית MSc.Nurt
    כתבה
    ככה מטפלים ב B12 נמוך

    חוסר בוויטמין B12? ככה מטפלים ב-B12 נמוך

    עייפות, עצבנות ואפילו בחילות יכולות להעיד על חוסר בוויטמין B12. בדיקה פשוטה תגלה לכם מהי רמת ה-B12 שלכם, אבל בינתיים קבלו את הסיבות לוויטמין B12 נמוך, את התסמינים וגם את הערכים שאתם רוצים שיהיו לכם
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    שבוע 30 להיריון

    שבוע 30 להיריון

    בזמן הקרוב את אמורה לעבור בדיקת אולטרה-סאונד להערכת משקל העובר, שמטרתה להעריך אם גדילת העובר תקינה. בתקופה הזו מתרחשת עלייה גדולה במשקל מוח העובר. חומצת השומן DHA, ממשפחת אומגה 3, היא רכיב חיוני ביותר לתהליך הזה, לכן חשוב שתצרכי אותה בתזונה שלך.
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות