חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

החורף מגיע: מתי כדאי לפנות לרופא?

מדוע בחורף חולים יותר, איך אפשר לשמור על הילדים בעונה הזו, ומתי צריך לפנות לרופא? שאלות ותשובות נפוצות בנושא מחלות החורף
ד"ר מיכאל ויינפאס · רופא מומחה לרפואת משפחה
  • פרסום 17.12.2016
  • עדכון 04.11.2024
  • 4 דקות קריאה
חוסר בסידן אצל ילדים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    מרבית מחלות החורף נגרמות על ידי נגיפים, אך עלולות להסתבך למחלות חיידקיות המטופלות בדרך כלל באנטיביוטיקה, על פי אבחנת הרופא

  2. 2

    נגיפי מחלות החורף מצליחים להדביק ביתר קלות בגלל הטמפרטורות הנמוכות, החדרים הסגורים ובגלל ירידה ביעילות מערכת החיסון

  3. 3

    המלצה היא לשלב נטילה של פרוביוטיקה, כשעתיים לאחר נטילת אנטיביוטיקה

החורף מגיע ומביא איתו שלל מחלות עונתיות, שנגרמות בעיקר על ידי נגיפים. הסיבה העיקרית לשכיחותן הגבוהה של מחלות בחורף היא שהנגיפים יציבים יותר ושורדים טוב יותר באוויר קר ויבש משום שיש להם מעטפת מגן שהופכת לחומר דמוי ג'ל בטמפרטורות נמוכות. סיבה נוספת להישרדותם: יכולתם להתפשט באוויר  באמצעות רסיסים הנפלטים מהגוף בזמן עיטוש, שיעול או קינוח האף. הרסיסים נותרים בחלל זמן רב. משום שרובנו שוהים בחורף בחללים סגורים ולא מאווררים, קיים סיכוי גבוה שהרסיסים ישאפו על ידי על מי שנמצא באותו החלל, מה שמגביר את הסיכון להידבק.

בנוסף לכך, כשקר לנו אנו חשופים יותר למחלות. למרות שהדעה המדעית הרווחת כיום היא שקור לא גורם למחלה, יש לזכור שקור מכווץ את הגוף ואת כלי הדם, ולכן זרימת הדם לגוף ירודה בעונות קרות יותר. בעקבות זאת, יעילותה של מערכת החיסון באף ובדרכי הנשימה נחלשת.

הצטננות או שפעת?

שפעת נחשבת ל'סלב' של מחלות החורף. זוהי מחלה נגיפית שאיננה מסוכנת, בדרך כלל, למעט עבור  אוכלוסיות מסוימות, החשופות יותר לסיבוכי המחלה, כמו קשישים, חולים כרוניים וכדומה. שפעת מלווה בתסמינים מוגדרים: חום מעל 37.8 מעלות, נזלת, כאבי גרון, תשישות, שיעול יבש, כאבי ראש, כאבי שרירים. מחלות שכיחות נוספות הן מחלות שגורמות לזיהומים בדרכי הנשימה העליונות, כמו הצטננות וברונכיטיס, שבמקרים מסוימים עלולות להסתבך ולגרום לסינוסיטיס, לדלקת אוזניים ולדלקת ריאות, שבחלקן נגרמות על ידי חיידקים. כידוע, לא ניתן לטפל במחלות נגיפיות באמצעות אנטיביוטיקה. חיידקים, לעומת זאת, מושמדים באמצעות אנטיביוטיקה, למשל במקרים של דלקת חיידקית בשקדים, סינוסיטיס ובחלק מדלקות האוזניים ודלקות הריאות.

כאמור, המחלות הנגיפיות נפוצות יותר מהחיידקיות, ויש להן נטייהה לגרום למגוון תופעות בו זמנית, כגון: חום, נזלת, שיעול, כאבי גרון, כאבי בטן, שלשול, הקאות ופריחה.

כיצד ניתן לשמור על הילדים בחורף?

כידוע, ילדים נוטים להידבק במחלות חורף, יותר מאשר מבוגרים. כדי להקל עליהם ולנסות למנוע מהם להידבק רצוי:

  • לשמור על היגיינה ולהקפיד על שטיפת ידיים
  • לאוורר חדרים
  • לעודד אותם לשתיית מים מרובה ולתזונה מגוונת המבוססת על פירות, ירקות, קטניות ודגנים מלאים ולהימנע ככל הניתן מאוכל מתועש, סוכר וקמח לבן
  • להקפיד על שעות שינה מספקות
  • כמו כן, שימוש קבוע בפרוביוטיקה, תוספי תזונה וצמחי מרפא עשוי לעזור לחיזוק הגוף. כך גם אכילת מזון מחומם ומבושל

כיצד מתמודדים עם חום ומתי צריך ללכת לרופא?

חום הוא תגובה פיזיולוגית תקינה של מערכת החיסון והוא אינו צריך לעורר דאגה בפני עצמו, כל עוד לא מדובר בחום מאוד גבוה. ככלל, החום, כמו הנזלת, הוא אמצעי של הגוף להגן על עצמו ובדרך כלל אין צורך לרוץ לרופא. ואולם, כשמופיעים תסמינים נוספים כמו שיעול משמעותי, כאבי אוזניים, כאב ראש חזק וכל תסמין מדאיג אחר, כדאי להיבדק על ידי רופא.

מצבים נוספים המחייבים בירור אצל רופא הם: חום מעל 38.2, בתינוקות מתחת לגיל שלושה חודשים, וכן חום המלווה במצב כללי ירוד כמו: ישנוניות, קוצר נשימה ושינוי בצבע העור או חום שאינו פוחת לאחר מספר ימים.

מתי כדאי לקחת אנטיביוטיקה? ואיך מתמודדים עם תופעות הלוואי שלה?

נטילת אנטיביוטיקה תעזור אך ורק כשהרופא מאבחן שהמחלה נגרמה על ידי חיידקים. כיוון שהאנטיביוטיקה פוגעת גם באוכלוסיית החיידקים ה"טובים"" המלצה היא לשלב נטילה של פרוביוטיקה, כשעתיים לאחר נטילת תרופה אנטיביוטית. פרוביוטיקה תסייע בהחזרת מאגר החיידקים ה"טובים" למערכת העיכול.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    גאמיס מולטי ויטמין ENERGY

    גאמיס מולטי ויטמין ENERGY

    ויטמינים ומינרלים עם ג׳ינסנג
    אשכולות במרקם ג'לי בטעם פירות יער
     59.93 79.90
    25% הנחה
    פרופוליס כמוסות 40

    פרופוליס כמוסות

    כמוסות המכילות תמצית פרופוליס מרוכזת
     49.13 65.50
    25% הנחה
    פלקסיטול קרם לטיפוח הציפורן פלקסיטול קרם לטיפוח הציפורן

    פלקסיטול קרם לטיפוח הציפורן

    מזין את בסיס הציפורן ומחליק עור גס, יבש ומפוצל
    לעידוד צמיחת ציפורניים חזקות
     45.30 60.40
    25% הנחה
    אסטר C אסטר C

    אסטר C

    כמוסות המכילות 500 מ"ג ויטמין C בצורת Ester-C®
     76.95 102.60
    כתבה
    קוביות בבטן

    קוביות בבטן – כך תחטבו את הבטן שלכן

    חיטוב הגוף וחשיפת הקוביות בבטן מהווה יעד למתאמנים רבים. חיטוב מתייחס ליחס בין מסת השריר למסת השומן, כלומר ככל שמסת השריר גבוה יותר ומסת השומן נמוכה יותר נראה יותר מחוטבים. יחד עם זאת, ירידה מהירה במשקל ללא תוכנית אימונים ותזונה מתאימה עלול להוביל לאיבוד מסת שריר, פציעה ושלל נזקים. אז מה צריך לעשות כדי להראות מחוטבים? איזה אימון אידאלי לחשיפת הקוביות?
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    חיזוק מערכת חיסון

    חיזוק מערכת החיסון

    בכל רגע אנחנו שואפים, בולעים, ומארחים על ובתוך גופינו אינספור מיקרואורגניזמים – יצורים קטנטנים שניתן לראותם באמצעות מיקרוסקופ בלבד. לקבוצת המיקרואורגניזמים משתייכים יצורים רבים שהמפורסמים שבהם הם חידקים, פטריות ונגיפים (וירוסים). לא כל המיקרואורגניזמים מזיקים וחלקם אף מועילים, אבל מערכת החיסון שלנו עומדת על המשמר כדי שנהיה תמיד על הצד הבטוח. אז מה היא עושה […]
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    שבוע 18 להיריון

    שבוע 18 להיריון

    השאלה הגדולה הניצבת לפתחך היא האם לבצע בדיקת מי שפיר או לא. הנה כמה פרטים שיעזרו לך לקבל את ההחלטה. וגם – העובר שלך כבר מוצץ אצבע, ואת צריכה להתחיל לחזק את הגוף שלך בברזל, גם דרך המזון וגם באמצעות תוספי תזונה
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    צמחים לחורף

    פתרונות צמחיים שיעזרו לכם לעבור את החורף

    לפני שאתם רצים לחנות טבע לחפש את המוצר הבא, או לקנות תערובת צמחים לתה, מומלץ ללמוד על צמחי המרפא לחורף שיחממו אתכם וילחמו בשבילכם בנזלת.
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות