חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

טיפולים טבעיים ותרופות סבתא שיעזרו בהתמודדות עם דלקות בדרכי השתן

שוב את סובלת מדלקת בדרכי השתן? אחת מכל 3 נשים סובלות מכך ובמיוחד במהלך ההיריון וכן בגיל המעבר. איך מטפלים ומדוע מומלץ להשתמש בתוסף המכיל חמוציות?
ד"ר עמוס בר · גינקולוג, "המדריך הישראלי להיריון ולידה"
  • פרסום 18.12.2016
  • עדכון 16.01.2025
  • 4 דקות קריאה
תרופות סבתא לדלקת בשתן

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    בגיל המעבר ישנה נטייה לשכיחות גבוהה של דלקות בדרכי השתן

  2. 2

    דלקות אלה מתאפיינות בתחושת צריבה, בצורך פתאומי ודחוף לתת שתן לעתים בהופעת דם בשתן

  3. 3

    במקביל לטיפול באנטיביוטיקה ניתן להיעזר בפרוביוטיקה ובתכשיר חמוציות להקלה על התסמינים

דלקת בדרכי השתן היא דלקת שנגרמת בעקבות זיהום חיידקי שחדר למערכת השתן התחתונה. אחת מכל שלוש נשים עלולה לסבול מדלקות בדרכי השתן, לפחות פעם בחיים. במהלך ההיריון רמת הסיכון לדלקות יכולה להיות גבוהה יותר, שכן מערכת השתן נעשית רגישה יותר, מסיבות רבות. כך גם בגיל המעבר, שבו ישנה נטייה לשכיחות גבוהה של דלקות חוזרות ונשנות לרוב בגלל שינויים הורמונליים.

מהן הסיבות לדלקת בדרכי השתן?

הגורם הנפוץ ביותר לדלקות בדרכי השתן הוא חיידק בשם "אשריכיה קולי", שמקורו בפי הטבעת. החיידק חודר לגוף דרך צינור השתן, הקצר יחסית אצל נשים, שם הוא מתרבה ועלול להתפשט לחלקים אחרים של דרכי השתן. דלקת בדרכי השתן מתאפיינות בתחושת צריבה, בעיקר בסוף מתן השתן, בצורך פתאומי ודחוף לתת שתן (גם כאשר השלפוחית ריקה), לעתים בהופעת דם מהול בשתן, ויכולות להיות מלוות גם בחום ובצמרמורות. למי שחווה תסמינים אלה, ההמלצה בדרך כלל היא לקבל אבחנה מרופא/ה ומרשם לאנטיביוטיקה. כאשר מתרחשת חזרה של הדלקת הנטייה היא להמליץ על טיפול אנטיביוטי מונע, אשר הורג או מעכב את התפתחות החיידק.

אילו תרופות סבתא או טיפולים טבעיים יכולים לסייע בהתמודדות עם דלקות בדרכי השתן?

חמוציות

במחקרים רפואיים רבים נמצא כי פרי החמוציות (Cranberry) מכיל רכיבים ייחודיים שמונעים את הצמדות החיידקים לשלפוחית השתן, ומי שסובלת מדלקות חוזרות יכולה לשקול נטילת כמוסות חמוציות באופן שוטף. בתחילה סברו, כי חמיצותן של החמוציות היא שמונעת את הדלקות בדרכי השתן, אולם בהמשך התברר כי החמוציות מכילות רכיבים שונים (פרואנתוציאנידים), המונעים מהחיידקים להיצמד לשלפוחית, לכן גורמים להם להישטף עם זרם השתן לפני שהם מספיקים להתרבות ולגרום לזיהום. בשנים האחרונות נערכו ופורסמו מחקרים קליניים שהצביעו על כך שתמצית החמוציות שיש בכמוסות עשויה להפחית את שיעור דלקות השתן החוזרות באופן ניכר, ושחלק מהכמוסות בטוחות לשימושן של נשים בהיריון ושל נשים מניקות. כמו כן, ההמלצה היא להשתמש בכמוסות כטיפול מונע וגם במקביל לטיפול האנטיביוטי. חשוב לציין שאם התוסף לא נחקר על נשים הרות חשוב שנשים הרות ומניקות יפנו להתייעצות עם הרופא/ה לפני שימוש בתוסף. יש הסבורים כי שתייה קבועה של מיץ חמוציות עשויה לעזור במניעה של דלקות בדרכי השתן. ואולם חשוב להדגיש: חמוציות הן מזון ולא תרופה, לכן אינן יכולות להוות תחליף לתרופה לדלקת בשתן.

סרפד

מסייע בהשתנה מרובה וכך כמו "מנקה" את שלפוחית השתן. המלצה זו תואמת את ההמלצה של שתיית מים מרובה שגם היא תעזור לשטוף את המקום.

מה עוד ניתן לעשות?

  • לשתות לפחות 10 כוסות מים ביום: הנוזלים מסייעים לשטוף את החיידקים מהגוף. השתייה המומלצת היא מים או תה צמחים לא ממותק.
  • הפחתה בסוכר: מומלץ להפחית שתיית משקאות מתוקים ולנסות להימנע ככל האפשר מצריכת סוכרים פשוטים (עוגות, עוגיות, ממתקים, קמח לבן, משקאות מתוקים).
  • לא להתאפק: החזקת שתן יוצרת לחץ על השלפוחית ומסייעת לחיידקים להתרבות ולשגשג.
  • להקפיד על היגיינה: בעת ביקור בשירותים יש לנגב היטב, מלפנים לאחור, כדי למנוע מעבר של חיידקים מפי הטבעת לאזור הקדמי.
  • לשלב פטרוזיליה, עלי סלרי ועשב חיטה (חיים או מבושלים במים) וכדומה. ברפואה הטבעית עלים ירוקים ידועים כתורמים למערכת השתן.
  • נטילת פרוביוטיקה: השינויים ההורמונליים המתרחשים בגיל המעבר ובמהלך ההיריון עלולים לגרום לחוסר איזון חיידקי, ובסופו של דבר להוביל לדלקות בנרתיק ולעלייה בסיכון לדלקות דרכי השתן. במחקרים נמצא, כי לחיידקים הפרוביוטיים תפקיד חשוב בפעילות מערכת החיסון ויכולת להיטיב במצבי זיהום שונים. כמו כן, נמצא כי שימוש בפרוביוטיקה עשוי לסייע בשמירה על הבריאות האינטימית ובהקטנת הסיכון לדלקות בדרכי השתן.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    כורכום Soft Gel C3 כורכום Soft Gel C3

    כורכום Soft Gel C3

    כמוסות רכות המכילות 500 מ"ג מיצוי כורכום פטנטי בתוספת ביופרין
     241.90
    קרנמיקס BIO קרנמיקס BIO

    קרנמיקס BIO

    כמוסות המכילות תמצית חמוציות פטנטית בתוספת פרוביוטיקה
    המוצר אזל מהמלאי
    ויטמין B12

    ויטמין B12

    טבליות למציצה המכילות ויטמין 1000 B12 מק״ג
     100.70
    60 כמוסות
    פרוביוטיק פמינה 60 פרוביוטיק פמינה 60

    פרוביוטיק פמינה

    כמוסות המכילות 5 זני פרוביוטיקה
     201.60
    כתבה
    למנוע שפעת

    כך תתגוננו מפני שפעת

    מה ההבדל בין שפעת ובין הצטננות, מהם תסמיני שפעת ומדוע חלק מהם עלולים להיות מסוכנים, וגם – איך מתמודדים עם תסמיני שפעת באמצעים טבעיים? כל התשובות לשאלות שמטרידות אותנו לקראת החורף, גם בעידן הקורונה.
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    תרופות סבתא לשלשול

    הבטן מתפוצצת? קבלו: תרופות סבתא לשלשול

    הבטן כואבת, אתם מרותקים לבית ומחפשים הקלה? אצל סבתא, תרופה לשלשול יכולה להיות כמעט כל מה שיש לכם בארון או בגינה, אפילו מים עם מלח. אז קבלו רעיונות להקלה על שלשול. תרופות סבתא, אמרנו?
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    מינרל סלניום

    סלניום – המינרל החשוב לגברים אך לא רק

    מהו סלניום? סלניום הוא מינרל חשוב לבני אדם ולבעלי חיים. הוא נמצא במזון מן הצומח דוגמת אגוזי ברזיל, אגוזי מלך, חיטה מלאה, קינואה וזרעים שונים ובמזונות מן החי דוגמת דגים ופירות ים, בשר בקר, עוף, ביצים ומוצרי חלב. מדענים יודעים כיום שהסלניום נחוץ לגופינו בייצור של משפחת חלבונים המכילים סלניום ומכונים  סלנופרוטאינים. עד כה בודדו […]
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    דיאטת השמנה

    10 סיבות משונות שיכולות לגרום להשמנה

    מדוע כדאי לישון שעה נוספת בכל לילה, מה הקשר בין רשתות חברתיות לבין עלייה במשקל, ולמה כדאי להכניס לצלחת חיידקים "טובים"?
    דתיה יער ·דיאטנית קלינית
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות